Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Všichni lidé se mohou registrovat na webu k přeočkování proti covidu

Všichni lidé od 12 let se mohou ode dneška registrovat na webu k posilující dávce očkování proti covidu-19. Registrace se uvolní v den nároku na vakcínu, pak bude možné rezervovat si termín, uvedla dnes na twitteru Chytrá karanténa. Nárok na přeočkování mají nyní lidé šest měsíců po dokončeném předchozím očkování. Od 1. prosince se lhůta zkrátí na pět měsíců pro lidi nad 60 let a chronicky nemocné. Pro děti do 12 let zatím úřady vakcínu proti koronaviru neschválily.

Registrace je možná na webu, uživatel se k výběru, zda chce standardní nebo posilující dávku, dostane po vyplnění telefonního čísla a obdržení číselného kódu PIN 1, který na webu zadá. Pak musí vyplnit své osobní údaje. "Registrace je uvolněná v den nároku na posilovací dávku. Jakmile pak bude volná kapacita očkovacích míst, přijde vám PIN 2 k rezervaci konkrétního termínu," uvedla Chytrá karanténa.

Skutečnost, že není možné si udělat předběžnou registraci, v sobotu na twitteru kritizoval exministr financí a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) pak v neděli ve svém videopořadu na sociálních sítích informoval, že ode dneška se mohou registrovat k posilující dávce lidé nad 60 let a chronicky nemocní, pro které se od středy zkracuje na pět měsíců doba mezi dokončenou vakcinací a přeočkováním. Registrace pro ně podle zjištění fungovala už před nedělní půlnocí.

Mezi lidmi, kteří mají na očkování nebo posilující dávku nárok, systém upřednostňuje zájemce o první dávku, a to podle času registrace. Dříve to bylo podle věku, řekl mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka. Další na řadě jsou posilující dávky pro lidi nad 60 let a chronicky nemocné, potom pro všechny ostatní podle věku. Pokud se zájemce o přeočkování registruje předem, nedostane už textovou zprávu s upozorněním, že má na posilující dávku nárok, upozornil Trnka. Dříve nebo později mu ale přijde PIN 2 potřebný k rezervaci termínu.

Babiš a další členové vlády i zástupci budoucí vládní koalice opakovaně vyzývají, aby se lidé nechali proti covidu naočkovat a přišli si také pro posilující dávku vakcíny. Cílem je zbrzdit šíření epidemie, která v posledním týdnu zesílila a denní přírůstky se dostaly na rekordní hodnoty nad 25 tisíc potvrzených nákaz. Vláda podle premiéra v demisi připravuje rozšiřování očkovacích kapacit. Nová očkovací centra se dnes otevřela v Plzni u hlavního nádraží a v pražském obchodním centru na Černém Mostě.

Posilující, zpravidla třetí dávku očkování, která podle vakcinologů výrazně zvyšuje ochranu proti covidu-19, dostalo zatím v ČR přes 788 tisíc lidí. Se čtvrtečním zkrácením lhůty možného přeočkování na něj bude mít nárok zhruba 2,4 milionu lidí, což je více než třetina všech dosud očkovaných.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, internet, očkování, 2.VERZE, COVID-19, Chytrá karanténa, PIN, Andrej Babiš, Národní agentura pro komunikační a informační technologie, Miroslav Kalousek, TOP 09, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni lidé se mohou registrovat na webu k přeočkování proti covidu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.