Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Běžte na injekci, nabádá hospitalizovaná pacientka s koronavirem z brněnské nemocnice

Fakultní nemocnice Brno (FN Brno) trpí nedostatkem zdravotního personálu. Na Klinice infekčních chorob narůstají počty koronavirových pacientů, z nichž mnozí jsou ve vážném stavu. Na přístrojích skončila také Kristýna Horváthová, která je na lůžko upoutaná od minulého týdne.

Neočkovaní i očkovaní, dvacetiletí i osmdesátníci. Takoví jsou covidoví pacienti léčící se v brněnské fakultní nemocnici. S narůstajícím počtem nakažených osob ale zdravotníkům docházejí síly. „Uvítali bychom více lůžek. Především naše klinika je přetížená a chybí dostatečný lékařský i sesterský tým. Nedostatečné personální zabezpečení řešíme zaučováním absolventů,“ řekla k současné situaci primářka Kliniky infekčních chorob Radana Pařízková.

Právě lékaři a také sestry, které musejí pacienty dvacet čtyři hodin denně krmit a polohovat, pociťují vyčerpání. Podle Pařízkové je důvodem velké množství covidových pacientů, neochota personálu vypomáhat na koronavirových odděleních i fakt, že také zdravotníci začínají být nemocní. Pomoci hned několika krajským nemocnicím proto přicházejí vojáci i hasiči.

"Je to vážný..."

Mezi pacienty covidového oddělení je také Kristýna Horváthová, kterou do brněnské fakultní nemocnice přivezla zdravotnická záchranná služba. „Cítila jsem se špatně, ale nevěděla jsem, že mám koronavirus,“ prozradila žena, která za poslední týden přehodnotila svůj postoj ke covidu-19 i očkování.

Horváthová při rozhovoru nedokázala zadržet slzy. Děkovala zdravotníkům za záchranu života a vyzařovala z ní vděčnost za to, jak se o ni zdravotnický personál stará. „Covid jsem vnímala. Věřila jsem i nevěřila, ale vidíte sami, že je to pravda. Je to vážný, radši jděte na injekci. Lidem bych vzkázala, že covid je nebezpečná nemoc. Ať na sebe dávají pozor,“ svěřila se žena s tím, že nebýt brněnských zdravotníků, už by "tady" pravděpodobně nebyla.

Nedostatečné kapacity zdravotnického personálu FN Brno ještě umocňuje fakt, že péče o covidové pacienty je náročná a žádá si více pečujících osob než standardní případy. „Situace je velmi dramatická. Z momentálně hospitalizovaných lidí máme nyní na klinice asi třicet procent očkovaných. U těch záleží na druhu vakcíny,“ řekla Pařízková. 

V brněnské fakultní nemocnici jsou hospitalizovány necelé dvě stovky covidových pacientů. Podobná situace panuje také ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, kde je nyní 108 pacientů s koronavirem. Zařízení rovněž řeší problém s nedostatkem zdravotníků. „Sestry chyběly i před covidem a nyní je to ještě mnohem horší. Není to jen kvůli zvyšujícímu se počtu pacientů s covidem, kvůli nemoci covid-19 jsme museli část sester dát do očkovacích center, část do testování, část do dvou míst, kde teď podáváme monoklonální látky… Do toho máme samozřejmě i nakažené zdravotníky," řekla dnes mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky covid, nemocnice, zdravotnictví, zdraví, Fakultní nemocnice Brno, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

SUPERÚČINNÁ SEBEOBRANA PROTI VIRÓZÁM, VČETNĚ COVIDU-19.

V době covidové neznáme virózy, známe jen covid-19. Nikdo a nic první pocity nachlazení a napadení covidem neumí rozeznat, než imunitní systém, který jsou sebepořádací, sebezáchovné a seberegulační vlastnosti a účinky spontánního řádu lidského těla. Testování je doslova k ničemu. To je už pozdě !

Lidem je nutno říci, a zdůrazňovat ve sdělovacích prostředcích od rána do večera, že jejich první pomoc a sebeobrana před covidem záleží na jejich inteligenci. Jen ta umí sebeobranu a první pomoc zajistit a dát povel k akci.

Jenže oni nevědí, že jim hrozí smrtelné nebezpečí a tak věc bagatelizují. Jsou zahlceni nesmysly z protichůdných hádek tzv. odborníků a nesmyslných opatření politiků. Nevědí, že imunitní systém stačí okamžitě po napadení viry aktivovat umělou teplotou místo přirozené horečky, stačí oblečením nebo přikrytím, a tak dlouho, jak s bude tělo vyžadovat. Tak si s málo namnoženými viry vždy lehce poradí. Pokud ne, neboť člověk nebyl zodpovědný, a takových je bohužel většina, musí k lékaři, který ovšem nemá tušení co to covid-19 je.

Celý výklad je supersložitý a stojí na nejvyšším vědění lidstva vůbec, teorii spontánního řádu. Znám ji a rozumím ji. Nebudu ji znovu a znovu opakovat, stejně ji nikdo nechápe. Jen připomenu, že myslitel myslitelů F.A.Hayek dostal za ni Nobelovu cenu už v roce 1974, viz jeho autobiografie.

TAK DO TOHO !!!

Sobota, 20. listopadu 2021, 15:28Odpovědět

Běžte na injekci, nabádá hospitalizovaná pacientka s koronavirem z brněnské nemocnice  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.