Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hamáček: Policisté a hygienici budou častěji kontrolovat opatření

Policisté a hygienici budou v souvislosti se zpřísněnými protikoronavirovými opatřeními častěji provádět kontroly. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to uvedl po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ). Přísnější opatření platí v Česku od dnešního dne, hospodští a restauratéři musí ode dneška kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů, zkrátila se doba platnosti testů a také se výrazně omezil okruh lidí s nárokem na bezplatný preventivní test na covid.

"Ode dneška přicházejí do praxe nová opatření, což bude vyžadovat zvýšenou míru kontroly. Krajské hygienické stanice jsou v kontaktu s krajskými ředitelstvími policie a na krajské úrovni se již uskutečnila jednání, je tam dohoda o spolupráci při kontrolách," uvedl Hamáček.

Hamáček také připomněl, že padělání certifikátu o očkování je trestné. Například server iDNES.cz minulý týden uvedl, že se v Česku objevily internetové nabídky na získání falešných certifikátů. Ministerstvo zdravotnictví podle webu připravuje na provozovatele stránek trestní oznámení.

Podle Hamáčka se štáb zabýval i zhoršující se epidemickou situací. "Viděli jsme i predikce na další období s tím, že ministerstvo zdravotnictví situaci vyhodnocuje. Pokud by bylo potřeba přijmout další opatření, tak by se diskutovala v rámci Rady vlády pro zdravotní rizika, a poté by přišel na řadu ÚKŠ," uvedl Hamáček.

ÚKŠ podle Hamáčka řešil také možné dodání ochranných pomůcek úřadům. "Ministerstvo průmyslu a obchodu dává dohromady statistiku za celou státní správu a v případě potřeby, kdy by některým státním úřadům chyběly ochranné pomůcky, jsme schopni je uvolnit ze státních hmotných rezerv, kde dochází k průběžné obměně,“ uvedl ministr.

V neděli přibylo v Česku 2749 potvrzených případů covidu. Je to nejvyšší nedělní nárůst od poloviny března a zároveň téměř o tisíc nakažených víc než před týdnem. V nemocnicích je s koronavirem poprvé od května více než 1500 lidí. Na 100 tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 321 nakažených, v mezitýdenním srovnání se počty nově nakažených zvýšily v každém dni uplynulého týdne.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb. Zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko, dnes uvedli, že zhruba 400 restaurací kontroly dodržovat nebude.

Ode dneška se také zkracuje doba platnosti testů na covid-19. Negativní výsledek antigenního testu nově platí 24 hodin místo dosavadních tří dnů. U přesnějších PCR testů se platnost zkrátila z týdne na 72 hodin. Výrazně se omezuje rovněž okruh lidí, kteří mají nárok na preventivní test hrazený z veřejného pojištění. Nenaočkovaní lidé si je ode dneška musí platit ze svého.

Štáb se podle Hamáčka zabýval i případnou pomocí Česka jiným zemím. "Máme několik žádostí o pomoc do zahraničí. Nejaktuálnější je Lotyšsko, které žádá i dodávky ventilátorů,“ řekl Hamáček. Ministerstvo zdravotnictví podle něj nyní vyhodnocuje, zda je Česko schopné takovou pomoc poskytnout. O pomoc podle Hamáčka žádá také Rumunsko.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSSD

Štítky ČR, koronavirus, vláda, ÚKŠ, Hamáček, Jan Hamáček, Česko, Ústřední krizový štáb, COVID-19, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Andrej Babiš, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Špat

To ho ještě nikdo neplácl lopatou přes kušnu????Jak se těšíš do tepláků JeňÝku,hup z pece do Peček))

Úterý, 2. listopadu 2021, 14:22Odpovědět

Maruška Josef

Hamáčku už brzy příjdeš o imunitu a pak bude veselo...

Úterý, 2. listopadu 2021, 09:45Odpovědět

Hamáček: Policisté a hygienici budou častěji kontrolovat opatření  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.