Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V sobotu přibylo skoro dvakrát víc případů než před týdnem, bylo ale i víc testů

V Česku v sobotu laboratoře odhalily 124 nových případů koronaviru, minulou sobotu to bylo 67. V mezitýdenním srovnání stoupl ale také výrazně počet testů, laboratoře jich provedly zhruba o 21 tisíc více. Na 100 tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů přibližně devět nakažených, incidence se proti pátku zvýšila o desetiny. Nepatrně stouplo také reprodukční číslo, dosahuje 1,3 a zůstává nejvyšší od začátku ledna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Vyšší sobotní nárůst evidovalo ministerstvo naposledy před měsícem, kdy 5. června testy potvrdily 152 nakažených. V mezitýdenním srovnání počty nakažených rostly v tomto týdnu každý den. V pondělí testy odhalily o třetinu víc případů než před týdnem, v úterý pak téměř o polovinu, stejně jako ve středu. Ve čtvrtek činil nárůst zhruba dvě třetiny a v pátek asi pětinu. Za celý týden od pondělí do soboty přibylo téměř 900 nových případů koronaviru, ve stejném období v minulém týdnu to bylo 630.

Laboratoře v sobotu otestovaly téměř 73 tisíc lidí, přesnějších PCR testů bylo zhruba o 500 více než antigenních. Za minulou sobotu eviduje ministerstvo zdravotnictví necelých 52 tisíc testů, více bylo antigenních testů, a to o 5000. U nejčastěji prováděných testů - preventivních - je nyní podíl pozitivních na 0,09 procenta. Kolem 0,7 procenta byla v sobotu pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činí podíl 0,4 procenta. Všechny podíly oproti pátku mírně stouply. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Od loňského začátku epidemie se koronavirus potvrdil u 1,667.935 lidí, přes 98 procent z nich se vyléčilo a 30 310 s potvrzeným onemocněním covid-19 zemřelo. Na tento týden připadají zatím tři oběti. V nemocnicích je nyní s covidem 33 lidí, o dvacítku méně než před týdnem. Ve vážném stavu byli v sobotu čtyři pacienti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VARS

Štítky ČR, koronavirus, statistika, Česko, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu přibylo skoro dvakrát víc případů než před týdnem, bylo ale i víc testů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.