Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hospitalizovaných s covidem je nejméně od Vánoc, dorazí vakcíny navíc

V Česku je teď v nemocnicích nejméně lidí s nemocí covid-19 od Vánoc a očekává se zvýšení dodávek vakcín. Od dubna do června má Česko dostat přes milion dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech navíc proti plánovaným dodávkám. Česko také podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jedná o ruské vakcíně Sputnik V, aby byla připravena na dodávky po případném schválení látky. Babiš ale zkritizoval avizovanou cestu vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) na jednání o Sputniku V do Moskvy. Podle premiéra to nespadá do Hamáčkovy agendy. Na termín očkování ještě čeká přes 250 tisíc lidí starších 70 let, 455 tisíc lidí v tomto věku už dostalo obě potřebné dávky.

Počet hospitalizovaných s covidem-19 klesl ve středu podle údajů ministerstva zdravotnictví na 4888. Méně jich bylo naposledy loni o vánočních svátcích. Statistiky ministerstva nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu-19. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tedy nadále vysoké. Kapacity nemocnic se ale již v poslední době částečně uvolňují. Podle údajů ministerstva bylo začátkem dubna volných jen 16 procent lůžek s plicní ventilací, zatímco dnes 22 procent. Standardních lůžek s kyslíkem je nyní volných podobně jako začátkem měsíce 27 procent.

Od konce prosince se v Česku proti covidu-19 očkuje. Ke středečnímu večeru bylo podáno zhruba 2,28 milionu dávek a obě potřebné dávky dostalo přes 796 tisíc lidí. Zdravotníci ve středu podali 60 430 dávek vakcín a dosavadním maximem za jediný den je 67 508 z 9. dubna. Původně vláda plánovala, že po Velikonocích bude očkovat až 100 tisíc lidí denně, váznou však dodávky vakcín. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale dnes na twitteru oznámil, že od dubna do června by mělo do ČR dorazit 1,179 milionu dávek vakcíny Pfizer/BioNTech navíc proti plánovaným dodávkám. "Postupně tak budeme očkovat i přes 100 tisíc dávek denně," uvedl.

Premiér Babiš dnes zopakoval, že Česko má nabídku od Ruska na nákup 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 tisíc dávek. "Snažíme se vyjednat množství Sputniku, abychom byli připraveni na dodávky v momentě, kdy ho EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) schválí," řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Babiš dodal, že mezi občany i firmami je podle něj poptávka po očkování Sputnikem.

Babiš ale zároveň zkritizoval plánovanou cestu vicepremiéra Hamáčka, pověřeného dočasně řízením ministerstva zahraničí, do Moskvy právě na jednání o případných dodávkách Sputniku V. Premiér v rozhovoru pro Blesk řekl, že tuto cestu nepovažuje za ideální, protože vakcíny nespadají do Hamáčkovy agendy a Česko už konkrétní nabídku má.

Slovenský premiér Heger dnes na tiskové konferenci uvedl, že Slovensko České republice daruje 10 tisíc dávek vakcíny od společnosti Moderna. Už dříve Česku přislíbilo Maďarsko 40 tisíc dávek vakcín, Rakousko 30 tisíc a Slovinsko 10 tisíc.

Bývalí ministři zdravotnictví podle dokumentů ministerstva zdravotnictví zveřejněných dnes serverem Seznam Zprávy objednávali výrazně méně dávek vakcín proti covidu-19, než mělo Česko k dispozici ze společných objednávek Evropské unie. Z bývalých ministrů třeba Adam Vojtěch objednal vakcín firmy AstraZeneca méně než polovinu možného množství. Jeho nástupce Roman Prymula pak podobně postupoval u látek od firem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Následující ministr zdravotnictví Jan Blatný (všichni tři za ANO) zvýšil na možné maximum objednávky od Pfizeru, ale Česko za něj objednalo třeba jen asi polovinu přídělu vakcín od firmy Moderna.

Na termín očkování proti covidu-19 čeká stále ještě více než 250 tisíc lidí ve věku nad 70 let, z toho asi 60 tisíc lidí starších 80 let. Na webu o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Od středy se přitom k očkování mohou přihlašovat už i lidé ve věku 65 až 69 let. Podle dat o registracích se jich za první den přihlásilo 124 700 a přes 16 300 z nich už první den dostali také možnost rezervovat si termín očkování. Starší lidé patří k těm, kteří mají nárok na přednostní očkování. V Česku žije asi milion lidí ve věku nad 70 let a očkovat se chce nechat přes 83 procent z nich. Obě potřebné dávky dostalo přes 455 tisíc lidí v této věkové skupině.

Epidemie covidu-19 může mít vážný dopad nejen na zdraví lidí, ale také na jejich ekonomickou situaci. V Česku by kvůli epidemii mohlo přibýt až 200 tisíc chudých a sociálně vyloučených lidí, sdělila dnes na základě svých výpočtů Agentura pro sociální začleňování. Podle Českého statistického úřadu před začátkem pandemie hrozila příjmová chudoba 9,5 procenta obyvatel ČR, v přepočtu tedy asi milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv VARS

Štítky ČR, koronavirus, Česko, vakcína, COVID-19, Andrej Babiš, Vánoce, Sputnik V, očkování, Pfizer, BioNTech, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospitalizovaných s covidem je nejméně od Vánoc, dorazí vakcíny navíc  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.