Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ministerstvo: Stanovisko k používání léku ivermektin se nemění

Ministerstvo zdravotnictví nezměnilo stanovisko k léku ivermektin, který tento měsíc povolilo k experimentální léčbě covidu-19. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes na dotaz řekl, že je v ČR dál povolený za přesně daných podmínek. Reagoval tak na dnešní vyjádření Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA), která ivermektin při léčbě a prevenci covidu-19 nedoporučila. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), který pro rozhodnutí ministerstva vypracoval dvě stanoviska, dnes zopakoval, že pro použití ivermektinu při léčbě covidu-19 není dostatečné množství dat. Pokud lékař lék předepíše, měl by k tomu přihlížet. Ústav to uvedl na webu.

"Jedná se o lék, který je pro experimentální léčbu, jako takový je v České republice povolený za určitých poměrně přesně daných opatření. Není to lék, který by si měli lidé sami kupovat. Není to lék, který by byl pro všechny, není to lék, který všechno vyřeší," dodal ministr s tím, že EMA potvrdila, co on říká od začátku. Sám dříve uvedl, že by si ivermektin nevzal.

Ministerstvo umožnilo 12. března podávat pacientům s covidem-19 lék ivermektin podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba se ale vyžaduje informovaný souhlas pacienta. Úřad už tehdy upozornil, že jde o léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech, a nelze ji proto považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním covid-19. "Na stanovisku ministerstva zdravotnictví k léčivému přípravku ivermektin se nic nemění," napsala dnes mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

EMA dnes uvedla, že na základě posudku dosavadních studií nedoporučuje ivermektin při léčbě a prevenci covidu-19. Účinek léku je podle ní nadále možné zkoumat při řádných klinických testech. Podobná stanoviska již dříve vydal i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a výrobce ivermektinu Merck.

SÚKL dnes uvedl, že při předepisování ivermektinu musí být přihlédnuto k tomu, že neexistuje dostatek dat o jeho účinnosti v léčbě covidu-19. "Nadále také platí, že ivermektin nebyl dosud nikde na světě registrován jako léčivý přípravek proti covidu-19," napsal SÚKL. Ústav ve stanoviscích konstatoval, že je vhodnější používat lék za kontrolovaných podmínek a nepodporovat černý trh nebo užívání nevhodných veterinárních přípravků s obsahem této léčivé látky. Z USA jsou totiž podle SÚKL známé případy předávkování veterinární pastou s ivermektinem.

Lékový ústav prověřuje několik případů nepovoleného prodeje léku na internetu.

sdv van jzf mha gcm

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky ČR, koronavirus, vláda, léky, léčba, COVID-19, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Evropská léková agentura, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko, Jan Blatný, ANO 2011, pacient, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo: Stanovisko k používání léku ivermektin se nemění  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.