Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ode dneška platí pracovní povinnost části studentů v nemocnicích

Od dnešního dne platí pracovní povinnost části studentů v nemocnicích zavedená kvůli epidemii koronaviru. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů, výjimku by měli mít medici prvních a šestých ročníků. Povolat studenty do nemocnic mohou hejtmani a pražský primátor.

Vedle studentů třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol se pracovní povinnost týká také čtvrtého a pátého ročníku vysokoškolského studia všeobecného lékařství. Vztahuje se rovněž na všechny ročníky vysokých a vyšších odborných škol, které se připravují na nelékařské zdravotnické povolání. V nemocnicích mohou pracovat také všechny ročníky navazujících zdravotnických magisterských programů a jednooborového studia psychologie s výjimkou posledních ročníků.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pracovní povinnost se netýká studentů, kteří prokážou, že již pro poskytovatele zdravotnických služeb pracují. Studenti, kteří do nemocnic nastoupí, budou mít nárok na přednostní očkování proti covidu-19.

S nařízením pracovní povinnosti studentů v nemocnicích nesouhlasí děkani lékařských fakult. Podle nich plošné nasazení studentů nepříznivě ovlivňuje kvalitu jejich studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví. Děkani proto doufají, že vládou vyhlášená pracovní povinnost potrvá co nejkratší dobu.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemie koronaviru zatím dvakrát, působili především jako pomocný zdravotnický personál. Loni na jaře trvala od poloviny března zhruba dva měsíce, druhá pracovní povinnost skončila studentům také po dvou měsících v polovině prosince. Studenti, kteří v nemocnicích pracovali dobrovolně nebo tam měli pracovní smlouvu, mohli v zařízeních zůstat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, vláda, koronavirus, školy, nemocnice, pandemie covidu-19, studium, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška platí pracovní povinnost části studentů v nemocnicích  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.