Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zástupci škol: Při testování žáků nesmí nákaza ohrožovat personál

Zvažované testování žáků na covid-19 musí být podle zástupců škol zajištěno tak, aby nákaza neohrožovala zaměstnance škol. Místo PCR testů by pro závěrečné ročníky středních škol byly vhodnější rychlejší antigenní testy, které by mohly výsledek ukázat už před vstupem do školy, domnívá se předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý považuje za podmínku účasti personálu na organizaci testování mimo jiné očkování. Žáci by se podle něj měli testovat spíš doma.

Ministerstvo školství v pondělí předložilo vládě návrh, podle kterého by se závěrečné ročníky středních škol mohly vrátit do lavic od března se zavedením pravidelného testování na covid-19. Testovat by se mělo každých sedm až 14 dnů PCR testy například ze slin. Odběr by si dělal ve škole každý sám. V základních školách by se později mohly používat neinvazivní antigenní testy. Rozpracovat organizaci návratu žáků do škol a jejich testování dostal za úkol Ústřední krizový štáb. Jednat by o tom měl ve středu.

Zajíčkovi na návrhu vadí, že když se nákaza žáka potvrdí den po PCR testu, měla by jít celá třída do karantény. Vzhledem k tomu, že se ve třídách střídají učitelé, tak pak budou muset zůstat doma skoro všichni, míní. Jako nevýhodu PCR testů vidí i to, že jsou dražší. Za vhodnější by proto považoval antigenní testy, které sice nejsou tak přesné jako PCR testy, ale jejich výsledek je znám na místě.

Zajíček si také neumí představit, že by testování měli mít na starosti nepedagogové, jak návrh ministerstva zmiňuje. Řada škol má k dispozici třeba jednu ekonomku, sekretářku, školníka, uklízečku a několik kuchařek. Podle návrhu by u testování ve škole nemusel být zdravotník, ale měli by u něj asistovat čtyři dospělí. Přípravu vzorků pro odvoz by měl zajišťovat nepedagogický pracovník. Pokud by laboratoře nedokázaly zajistit svoz testů, mohl by to podle úřadu převzít také.

S Černým se Zajíček shodl, že není jasné, jak by byla zajištěna ochrana zdraví zaměstnanců. Materiál ministerstva předpokládá zajištění jednorázových rukavic a respirátorů, naproti tomu na běžných odběrových místech mají pracovníci ochranné obleky, upozornili.

"Pokud bude podmínkou toho dostat děti do škol, aby byly testované, tak jsme pro," uvedl Černý. "Zároveň ale chceme, aby to bylo bezpečné," zdůraznil. Za důležité považuje, aby se vyjasnilo, kdo bude testování dělat. Pokud by to měli být učitelé, tak by se to podle něj nelíbilo ani rodičům. "Učitelé nemohou testovat děti, když to neumí, nevědí jak, nejsou k tomu oprávnění, nemají žádné ochranné pomůcky a nejsou ani oočkovaní," řekl.

Podle Černého by se zejména mladší školáci mohli testovat spíš doma pod dohledem rodičů a výsledek přinést do školy. Zajíček podotkl, že je otázka, zda by pak lidé dělaly testy správně. "Ale to my stejně nebudeme schopni stoprocentně garantovat, že to ty děti dělají tak, jak se to má," uzavřel.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky ČR, školy, koronavirus, vláda, střední, infekční onemocnění, PCR Test, rychlý antigenní test, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci škol: Při testování žáků nesmí nákaza ohrožovat personál  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.