Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nakažených v ČR dál ubývá, index PES klesl na 70 bodů

Laboratoře v Česku v sobotu potvrdily 5199 nových případů koronaviru, což bylo stejně jako v pátek zhruba o třetinu méně než před týdnem. V nemocnicích je s nákazou 6473 lidí, nejméně za téměř dva týdny. Počet pacientů ve vážném stavu ale zůstal nad 1100. Aktuálně nakažených mírně ubylo, zůstává jich ale téměř 150 tisíc. Index protiepidemického systému PES klesl ze 72 na 70 bodů a čtvrtý den zůstává ve čtvrtém stupni. Je za tím pokles nákaz mezi lidmi od 65 let. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nově potvrzených případů bylo v sobotu mírně víc než v sobotu před dvěma týdny. I sobotní číslo ale potvrdilo, že v nynějším týdnu jsou denní přírůstky nakažených o třetinu až skoro polovinu nižší než před týdnem, kdy ale stoupaly na rekordy až nad 17 tisíc. Od březnového začátku epidemie v Česku laboratoře potvrdily 889 159 případů nákazy, 14 338 lidí s nemocí zemřelo.

Podruhé za sebou vzrostl podíl nakažených mezi testovanými, z pátečních 28,7 procenta na sobotních 31,4 procenta. Nejníže byl v tomto týdnu v pondělí pod 25 procenty, od té doby spíše stoupá. V minulém týdnu byl ale podobně jako počty nově odhalených případů výrazně vyšší a přiblížil se ke 43 procentům.

Hospitalizovaných s nemocí covid-19 za poslední den ubylo zhruba 600, počet je nejnižší od neděle 3. ledna. Zátěž pro jednotky intenzivní péče ale nepolevuje, pacientů ve vážném stavu ubylo proti pátku jen o necelou dvacítku na 1112.

Denní počty úmrtí s covidem-19 se od počátku ledna většinou drží nad 150, v minulém týdnu se dostaly i nad 180. Za pátek zatím ministerstvo hlásí 137 zemřelých, za sobotu 67. Nejnovější čísla ale při pozdějších aktualizacích obvykle rostou.

Nákazou je nyní nadále nejvíce zasažené Trutnovsko, kde za uplynulých sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 1176 případů koronaviru. Nad tisícem je počet nových případů za týden přepočtený na obyvatele ještě na Chebsku. Pod 300 je tento údaj na Chomutovsku, které je tak na tom mezi okresy nyní relativně nejlépe.

Index PES klesl na 70 bodů, zůstává ve čtvrtém stupni

Index PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni. Za snížením indexu je pokles nákaz koronavirem mezi lidmi od 65 let. Opatření proti koronaviru v Česku, která se s využitím indexu řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a ministerstvo zatím změnu nechystá.

Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na 100 tisíc obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Index PES klesl na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích, tehdy na tři dny. Od 30. prosince do čtvrtka se držel nad hranicí pátého stupně. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Opatření proti šíření nákazy se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že zmírnění se v příštím týdnu očekávat nedá kvůli zatížení nemocnic pacienty s covidem-19. V pondělí ale podle něj vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně PES, například u sortimentu v obchodech. Nouzový stav, bez kterého by některá z omezení padla, zatím platí do 22. ledna. Premiér Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že vláda v pondělí požádá o prodloužení o 30 dní.

Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Situaci s epidemií koronaviru v Česku by mohlo zlepšit očkování, za téměř tři týdny první dávku ze dvou dostalo podle Babiše víc než 105.000 lidí. Šíření nákazy by naopak mohla zrychlit nakažlivější takzvaná britská mutace koronaviru, na jejíž výskyt v Česku má podezření Státní zdravotní ústav (SZÚ). Bližší výsledky budou příští týden.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, Protiepidemický systém České republiky, Česko, COVID-19, infekční onemocnění, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andrej Babiš, ANO 2011, Státní zdravotní ústav, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

DOMÁCÍ TEST NA COVID-19.(Patří to všude, kde jsou lidi.)Je přesnější, než ty co známe, rychlý, bezpečný, velmi úspěšný a zadarmo. Je spojen rovnou s vyléčením. Všechno záleží na každém z nás. Zdá-li se nám, že na nás "něco leze", všichni to známe a říkáme a víme o čem je řeč, stačí už i malá rýma, nebo naměříme-li teplotu 36,8 a výše, okamžitě všeho necháme, v době covidové je pro jistotu všechno covid-19. Pořádně se oblečeme a budeme zahřívat tělo tak dlouho, až řekne dost. Je možné, že to udělá hned, ale my pro jistotu ještě budeme chvíli pokračovat. Když je mu nesnesitelné horko je zdravé. Test je hotov a je negativní. Když bude chtít ohřívat dále, musíme mu vyhovět, aby jeho imunitní systém teplota spolehlivě aktivovovala a ten vetřelce nalezl a zlikvidoval. Trvá to tak půl hodiny až hodiny tři.Kdybychom zasáhli pozdě je to špatné a budeme muset absolvovat kolečko, které pro nás připravilo MZČR. A to je už velmi nebezpečné... Dzp.

Neděle, 17. ledna 2021, 11:09Odpovědět

Nakažených v ČR dál ubývá, index PES klesl na 70 bodů  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.