Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vláda chce prodloužit nouzový stav do 3. prosince. Rozhodne se v pátek

Vláda požádá Sněmovnu o možnost prodloužit nouzový stav o měsíc do 3. prosince. To bylo schváleno na dnešním mimořádném zasedání a uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO). Letošní druhý nouzový stav zatím v České republice trvá od 5. října do 3. listopadu. Prodloužením do 3. prosince se budou poslanci zabývat v pátek.

Nouzový stav byl letos poprvé v České republice vyhlášen na jaře a platil od 12. března do 17. května. Nyní by se měl podle představ vlády protáhnout nejméně na dva měsíce. „Důvodem je nutnost prodloužit opatření, bez kterých pandemii nemůžeme zvládnout. Věřím, že opozice pochopí vážnost situace a tuto žádost schválí. Je to důležité pro ochranu zdraví a životů našich spoluobčanů," pověděl Andrej Babiš.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) zdůraznil, že ve sněmovně je spousta zákonů a vláda je musela podle jeho slov prioritizovat. Posléze se vyjádřil také k návratu žáků do lavic. K tomu mělo bez ohledu na epidemiologickou situaci dojít na začátku listopadu. „V tuto chvíli jsou čísla taková, že se k tomu nemůžeme vyjádřit kladně. Nechci čekat do pátku, takže: 2. listopadu se děti do školy nevrátí. V pátek na základě dat řekneme, kdy to bude," řekl Roman Prymula.

O tomto vládním návrhu by poslanci měli diskutovat v pátek. Kabinet smí nouzový stav vyhlásit na třicet dní. Opozice před týdnem kritizovala vládu za komunikační zmatky a nedostatečné zdůvodnění požadavku na prodloužení stavu. Kvůli aktuální epidemiologické situaci však nejsou zástupci opozice v zásadě proti prodloužení nouzového stavu.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky opatření, vláda, koronavirus, nouzový, Praha, nouzový stav, Andrej Babiš, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Roman Prymula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce prodloužit nouzový stav do 3. prosince. Rozhodne se v pátek  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.