Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vláda od zítřka uzavře maloobchody a služby. Omezen je také pohyb na veřejnosti

, aktualizováno 21. října 2020, 13:23

Vláda dnes oznámila další opatření, která mají zabránit šíření koronaviru. Od čtvrtečního rána se uzavřou maloobchody a prodejny se základním sortimentem s výjimkou potravin, lékáren a drogerií. Vláda také doporučila práci z domova v případě, že je to možné a omezení pohybu a kontaktu s dalšími lidmi. Úřady státní správy mohou být otevřené jen dva dny v týdnu maximálně na pět hodin. Povoleny jsou vycházky v přírodě a v parcích a to v maximálním počtu dvou osob.

V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113 tisíc nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných ale přibývá, momentálně jich je více než 4000, z toho 634 ve vážném stavu. S covidem-19 dosud v ČR zemřelo 1619 lidí. 

Nová opatření mají zabránit kolapsu a nedostatku lůžek v nemocnicích. „Musíme v první řadě ochránit životy našich občanů. Při různých predikcích, pokud bychom nezavedli další opatření, by náš zdravotní systém zkolaboval 7. až 11. listopadu,“ řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO).

Zmíněná opatření se dotknou také nákupních center. I v jejich prostorách budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven. Jejich přesný seznam uvádí Úřad vlády na svém webu. 

Od zítřejšího rána je omezen také pohyb osob na veřejnosti. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Ani dnes se premiér nechtěl příliš vyjadřovat k tomu, zda nese vláda za situaci odpovědnost. „Můžeme říct, že jsme udělali různé chyby v minulosti od první vlny. Teď ale jsme ve fázi, kdy to vláda musí zvládnout. Žádná vláda na světe to nezvládne bez podpory občanů a dodržování nastavených procesů občany,“ doplnil premiér.

Reprodukční číslo neklesá

V počtu hospitalizací je ČR podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, je 1,36. Opatření jsou proto nezbytná.

V Česku by mělo pomoci 28 amerických lékařů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že se bude jednat o vojenské lékaře z Texasu a Nebrasky, jejichž příjezd z americkým velvyslancem Stephenem Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

"Objednali jsme 2000 lůžek a děláme samozřejmě opatření, abychom zkrátka zabránili tomu kolapsu. Také se snažíme zabezpečit nějakou pomoc v zahraničí, přijede sem asi 28 amerických lékařů," řekl dnes premiér.

Záchyt pozitivních případů mezi testovanými je podle něj 30 procent. "Znamená to obrovskou zátěž v populaci," řekl. Přibývá podle něj nakažených seniorů, jen za říjen je jich 2000 ve 118 ohniscích. Nejvyšší růst případů je v současné době v zařízeních sociálních služeb, zdravotnických zařízeních a ze škol, které už ale byly uzavřeny.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz | Zdroj Twitter, ČTK

Štítky vláda, koronavirus, opatření, COVID-19, Česko, lékař, ANO 2011, Stephen King, Andrej Babiš, Jan Hamáček, Roman Prymula, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ján Vyrobík

Měli by ty US lékaře nasadit v Praze! Ať si Pražané užijí...

Čtvrtek, 22. října 2020, 06:29Odpovědět

Vláda od zítřka uzavře maloobchody a služby. Omezen je také pohyb na veřejnosti  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.