Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

8618. Nakažených kronavirem za pátek skokově přibylo

Skokový nárůst počtu nakažených koronavirem v Česku nekončí, ba naopak. Jen za pátek přibylo 8618 nových diagnostikovaných případů. Je to nejvíc za jediný den od začátku epidemie v zemi a přes tři tisíce víc než dosavadní maximum ze čtvrtka. S onemocněním je v nemocnici zhruba 1900 lidí.

V pátek zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 25 lidí, jen za tento týden přes 200, celkový počet obětí se tak zvýšil na 905.

Situace není příznivá ani na jihu Čech. Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici v kraji 379 nově potvrzených případů nákazy. „V přibližně stovce případů byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou ve škole, v téměř 150 v rodině a v dalších 85 na pracovišti. Dvaadvacet nových případů se týkalo zdravotníků a pracovníků v sociálních službách či klientů zdravotnických nebo sociálních zařízení. Mezi pozitivními bylo znovu i jedenáct sportovců. Tři osoby se nakazily v Praze, tři při lázeňském pobytu v Jáchymově a jedna v Luhačovicích. Tři případy měly původ v Rakousku a tři v Německu,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Černé scénáře

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) na včerejší tiskové konferenci zveřejnil možný scénář, který by následoval, pokud by nezabrala ve čtvrtek oznámená opatření. Pokud bude počet infikovaných růst další týden, vláda podle něho zostří opatření přijatá proti šíření koronaviru. Vyloučen není ani lockdown, kdy by se úplně uzavřel život v zemi. V takovém případě by mohl začít platit zákaz vycházení.

„V případě lockdownu, tedy úplného uzavření života země, se počítá s omezením vycházení z domu mimo pracovní povinnosti,“ řekl dnes Roman Prymula.

Prymula včera uvedl, že ani plány pro černý scénář nepočítají s tím, že nikdo nebude moct striktně opouštět domov. Bylo by zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na ještě nespecifikovanou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýš ve dvou.

Premiér Andrej Babiš vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku,“ prohlásil.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, Česko, COVID-19, Roman Prymula, virus, lockdown, Andrej Babiš, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

Návrh výzvy vládě České republiky k jejím občanům.---------------------------------------------------------Vážení občané České republiky,nacházíme se v době, kdy naši vlast doslova zachvátila pandemie covidu-19. Lékařská věda sice přišla s návrhy, jak jí čelit, ale zatím účinné plně nejsou. Proto vás vyzýváme, abyste se zapojili do sebeobrany proti tomuto napadení každý sám za sebe a pro sebe a pro své blízké. Obranou proti napadení viry je včasné zapnutí imunitního systému lidského těla ihned po zjištění, že není něco s námi v pořádku. Ohřejeme tedy své tělo okamžitě, ihned, na tom záleží ze všeho nejvíce, jakýmikoliv klidnými způsoby, například oblečením teplých oděvů nebo přikrytím dekami atd. a počkáme, zda toto ohrožení přejde. Tělo si to samo vyžádá a po exekuci nám samo řekne dost, když je hotovo. Trvá to tak půl hodiny až hodiny dvě při poctivém provedení. Minimálně se oddělí jiné virové potíže od napadením covidem. Nebezpečnost této metody je nulová a účinnost skutečně vysoká. Když se ukáže za 2-3 hodiny, že zásah účinný nebyl, vyhledejte lékaře. V žádném případě nechoďte s horečkou mezi lidi a zůstaňte v takovém případě doma a vyčkejte pokynů, které vám budou doručeny.Vláda České republiky.

Sobota, 10. října 2020, 08:47Odpovědět

8618. Nakažených kronavirem za pátek skokově přibylo  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.