Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidí s covidem dál rekordně přibývá, Babiš nevyloučil lockdown

Rekordní nárůsty nakažených koronavirem v Česku pokračovaly také ve čtvrtek a premiér Andrej Babiš (ANO) varoval před dalším zpřísněním opatření proti šíření nákazy. Může podle něj dojít i na takzvaný lockdown, tedy uzavření země jako na jaře v počátcích epidemie. Právě dnes přitom začala platit tvrdší omezení, která způsobují ztráty třeba restauracím, fitness centrům nebo zoologickým zahradám, a další zpřísnění je naplánováno od pondělka. Premiér uvedl, že se připravuje pomoc podnikatelům a vyzval k dodržování pravidel. Podle opozice Babiš svádí vinu za své letní selhání na občany.

Denní přírůstky nakažených koronavirem byly rekordní už v úterý a ve středu, ve čtvrtek se maximum posunulo na 5394 potvrzených případů za den. Dnešních 4525 nových případů do podvečera je také dosud nejvyšší číslo. Celkový počet nakažených překročil 105 tisíc, aktuálně nemocných je víc než polovina z nich. Rychle přibývá také hospitalizovaných, jejichž počet se přiblížil 1900, ve vážném stavu je 412 nemocných covidem-19. Počet úmrtí vzrostl v posledních pěti dnech vždy o víc než 20, ve středu jich bylo rekordních 42. Celkem dosud s koronavirem zemřelo 898 lidí.

Podle aktualizované mapy ministerstva zdravotnictví se nemoc už v pěti krajích šíří komunitně, takže se tam nedaří hledat konkrétní zdroje nákazy. Ve třetím stupni rizika s červenou barvou jsou Praha, Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Ostatní kraje jsou na takzvaném semaforu oranžové s počínajícím komunitním přenosem.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) upozornil na to, že kapacity zdravotnictví jsou omezeny nejen počtem lůžek, ale také zaměstnanců. Vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby při epidemii pomohli. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl ministr bez uvedení celkových čísel. Podle posledních údajů zdravotníků s koronavirem přibylo za září desetinásobně na víc než 2500. Vláda podle Prymuly v pondělí projedná opatření, které umožní povolávání mediků. Lůžka by mohl uvolnit přesun hospitalizovaných ze sociálních důvodů do hotelového ubytování, takových pacientů je podle Prymuly zhruba 800.

Před zostřením opatření proti šíření nemoci varoval Babiš i Prymula. V případě úplného uzavření života země by bylo zřejmě omezeno vycházení v mimopracovních aktivitách na určitou vzdálenost od domu, lidé by mohli chodit nejvýš ve dvou, řekl ministr.

Babiš vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat, a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. "Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně," prohlásil.

Opoziční strany také apelují na lidi, aby dodržovali vládní opatření, odmítají ale Babišovo obvinění občanů ze zodpovědnosti za šíření viru kvůli tomu, že opatření porušují. Třeba nos a ústa si podle průzkumu agentury IPSOS pro společnost Respilon nezakrývají jen zhruba dvě procenta lidí v Česku. Zástupci opozice připomněli, že Babiš koncem srpna odmítl návrh ministerstva zdravotnictví na přísnější povinnost při nošení roušek.

Premiér nemá hrozit, uvedl předseda ODS Petr Fiala. "Lidé nemohou za současný stav, je to selhání vlády. Společně se z toho ale dostaneme," dodal. Jako selhání vlády a Babiše vidí nynější situaci také další šéfové opozičních stran. "Za aktuální situaci nesete zodpovědnost vy, pane premiére," uvedli lidovci.

Podle zpřísněných opatření, která platí ode dneška do 25. října, musejí restaurace zavírat nejpozději ve 20:00 a u stolu mohou být maximálně čtyři lidé. Vláda zavřela posilovny, fitness centra, bazény, koupaliště a zoologické zahrady. Další omezení se týkají nákupních center nebo diskoték. Od pondělí 12. října na 14 dní vláda zavře divadla, kina i památky, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a omezí návštěvy úřadů a nemocnic. Na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku, školákům se prodlouží podzimní prázdniny.

Podnikatelé v dotčených oborech už hlásí ztráty. Třeba Česká komora fitness očekává za 14 dní uzavření ztráty 285 milionů korun. Firmy také kritizují vyhlášení zákazu ze dne na den, zoo se navíc o povinnosti dozvídaly se zpožděním v noci nebo až dnes ráno, protože Prymula původně oznámil jejich uzavření až od pondělí.

"Opatření mohou být pro některé podnikatele a živnostníky po jaru likvidační, ale příštích 14 dnů bude rozhodujících," řekl dnes Babiš. Uvedl, že podpora od státu by měla být cílenější než na jaře. Na programech státní pomoci podle premiéra pracuje vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Dnes večer se sejde se zástupci podnikatelských organizací. Prymula chce zase v pondělí jednat s praktickými lékaři o testování celé populace na covid-19 s využitím antigenních testů, které není třeba vyhodnocovat v laboratoři.

O návrhu na prodloužení ošetřovného, který by měl usnadnit situaci rodičům školáků ze zavřených škol, má Sněmovna jednat až na řádné schůzi 20. října. Návrh počítá s tím, že zaměstnanci by ošetřovné mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Nárok na dávku by měli mít i takzvaní dohodáři.

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, vláda, koronavirus, hospodářství, Andrej Babiš, COVID-19, ANO 2011, Roman Prymula, Česko, fitness, jaro, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Petr Fiala, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí s covidem dál rekordně přibývá, Babiš nevyloučil lockdown  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.