Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Prymula: V nemocnicích je třeba zapojit další kapacity

V nemocnicích je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) potřeba zapojit kapacity, které nejsou dosud vyčleněny pro pacienty s covidem-19. Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněná, řekl dnes novinářům. Kapacity laboratoří na testování se podle něj blíží 30 tisíc za den. Limitem je kapacita odběrových míst.

Od druhého zářijového týdne jsou průměrné počty nových případů nad 1000. Minulý čtvrtek bylo rekordních více než 3000 případů a úterních 2394 byl druhý nejvyšší nárůst. "Po těchto číslech nových případů s určitých odstupem přichází projekce do hospitalizací. A těch nám už přibývá. Přibývá i zemřelých," uvedl ministr, který v úterý nastoupil do funkce. Během prázdnin bylo v nemocnicích 90 lidí, aktuálně je hospitalizovaných přes 500 nakažených novým typem koronaviru.

"Chceme zrušit bariéru mezi lůžky covid a necovid," řekl Prymula. S kraji chce konzultovat kapacity v jejich nemocnicích. "Potřebujeme, aby pacienti, pokud mají covid, zůstávali v jednotlivých krajích. Jejich transport na centrální zařízení nedává smysl, je ohrožující jak pro personál, tak transportní kapacity," dodal. Přesouvat by se mohli až v případě, že někde bude kapacita naplněná. Připravují se na to podle něj plány.

"Nikdo nechce, abychom kapacity, které máme, využili jenom pro toto onemocnění. Máme spoustu jiných onemocnění, která jsou závažná. Nerad bych se dožil toho, aby někteří, kteří budou vyžadovat akutní péči, nemohli jít na ventilátor, protože všude budou covidoví pacienti," uvedl.

Limitujícím faktorem pro provoz nemocnic je podle Prymuly personál. Česká lékařská komora v pondělí zveřejnila údaje Ústavu zdravotnických informací a statistiky, která ukazují rychlé přibývání nakažených zdravotníků. Lékařů bylo k 19. září s nemocí covid 259, zatímco o měsíc dříve čtyři. U zdravotních sester počet pozitivně testovaných za stejné období vzrostl ze tří na 433.

Prymula uvedl, že pro nakažené zdravotníky budou platit i jiná karanténní opatření. Pokud budou bez příznaků, budou moci dál pracovat v respirátorech. Dosud to platilo jen pro zdravotníky v karanténě po kontaktu s nakaženým. Pokud nebude zdravotníků dostatek, zapojí se podle Prymuly medici.

Zatím nejvyšší denní počet testů byl 23 tisíc. Podle ministra se zapojila akademická pracoviště, takže laboratoře se blíží kapacitě 30 tisíc vzorků denně. Limitující jsou odběrová místa, ulevit by jim mělo zrušení druhého testu lidí v karanténě. Jednají o tom pracovní skupiny. "Myslím, že se velmi blíží doba, kdy by druhý test nemusel být. Po prvním negativním testu, když je člověk po dobu deseti dnů v karanténě, je riziko, že bude onemocnění dál šířit, enormně malé, zejména když se jedná o bezpříznakovou osobu," dodal.

Zajištění dostatečných kapacit v nemocnicích "za jakéhokoliv vývoje epidemie" dostal Prymula za úkol při svém nástupu do funkce od premiéra Andreje Babiše (ANO). Nemocnice v anketě v úterý uvedly, že jsou připraveny kapacity zvýšit. Zatím to ale podle nich není potřeba.

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, nemocnice, Roman Prymula, COVID-19, pacient, ANO 2011, Praha, Andrej Babiš, Česká lékařská komora, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Wendlerova

To je k smíchu, nejdříve vše centralizovat a teď, všechno nechat v místech. To by nám nesměli zavírat nemocnice a oddělení!!!

Neděle, 27. září 2020, 21:14Odpovědět

Karel Janyška

To JEDNO je spontánní řád, tedy i původce coronaviru.Je podstatou všeho, co vidíme a dokonce i naší možnosti to zaznamenat, tedy lidské mysli. Je to to JEDNO, co lidé odjakživa hledají. Je podstatou života samotného, neboť je autorem prvního živého elementu vůbec, kterému jsme si zvykli říkat buňka. Vykazuje totiž sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti a účinky a právě sebepořádáním a seberegulací a sebezáchovností roste a replikací svých částí na jiné je schopen se dělit.Kdo tohle neví, a může mít 10 titulů, je u mě nevzdělanec. Právě tímto fundamentálním faktem totiž musí otitulovaní posuzovat vesmír, situaci na Zemi a cokoliv, co dělají a v čem bádaji, včetně lidského těla. Lidé běžní by tohle měli znát také, ale odkud, když otitulovanci je to nejsou schopni ve školách naučit, když to také nevědí.Posuzování všeho na vědecké úrovni a tohoto dominantního a nepřekročitelného faktu, a jiný nedává smysl, se nazývá Kompozitivní teorie, tedy teorie skladná.Replikací, tedy spojením a přizpůsobením spontánního řádu zřejmě netopýřího viru na spontánní řád lidského těla a lidského světa vznikl Cov-19. Tedy stejnou cestou jako u nekonečně velkého množství vzájemných replikací spontánních řádů všemožných druhů v historii vesmíru, Země, lidského světa a vůbec čehokoliv, co jsme schopni zaznamenat. Mnohdy nám škodí, většinou však prospívají, neboť všechno ve vesmíru se uspořádává k lepšímu touto cestou. Právě to je základní funkcí samovzniklých a samovznikajících spontánních řádů. Je neuvěřitelné, že tohle nikdo neví a nikdo s tím veřejně neoperuje. Nikdo, kromě mě. Ať čtu články hlav nejpomazanějších nebo koholiv, všichni melou nesmyly postavené na úplně jiném základě, než je tento, jediný správný a na podstatě čistě vědecké.

Pátek, 25. září 2020, 16:08Odpovědět

Prymula: V nemocnicích je třeba zapojit další kapacity  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.