Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vojtěch: Karanténa pro Karvinsko je zcela krajní řešení

Karanténa pro Karvinsko kvůli šíření koronaviru je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zcela krajní řešení. Od přerušení těžby v dolech OKD očekává zlepšení situace, počet případů na Karvinsku už mírně klesá a krajští hygienici mají situaci pod kontrolou. Později novinářům řekl, že je pozitivní, že se koronavirus nerozšířil mezi rizikovými skupinami a nezahltil nemocnice.

"Karanténu v dané oblasti může nařídit místní hygienická stanice. Jedná se až o zcela krajní řešení," sdělil. Podle něj by to byl zásadní zásah do životů místních, kteří už dnes nemají lehkou situaci a jsou v rámci zbytku ČR stigmatizováni, dodal. Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, je podle Vojtěcha možné přistoupit k dalším opatřením, například k omezení počtu lidí na hromadných akcích na deset osob, nařízení povinnosti nosit roušky i venku nebo uzavření rizikových prostorů. "Ale teď jsme nějaká opatření učinili a chceme jim dát prostor v následujících dnech a vyhodnotit situaci na datech," řekl Vojtěch.

Uvažovat o uzavření Karviné by se podle něj dalo až v případě, že by situace eskalovala a několik dní po sobě by přibývaly stovky případů. "My jsme už dříve hovořili o nějaké hladině 400 nových případů, ale nikoli v jeden den, musel by to být nějaký trend alespoň několika dní, kdy by se podobné záchyty objevovaly. Pak bychom asi museli přistoupit k nějakým restriktivnějším opatřením," poznamenal Vojtěch.

Nelze podle něj srovnávat současnou situaci v Karviné s březnovým zavřením obcí Litovel a Uničov v Olomouckém kraji. "Máme propracovaný systém monitoringu, lepší testovací kapacity, dispečink akutní lůžkové péče, propojené informační systémy, chytrou karanténu, mobilní odběrové týmy a nastavené procesy, které v březnu nebyly," podotkl. Podobně se dopoledne na twitteru vyjádřil epidemiolog a vedoucí resortní pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislav Maďar.

Vojtěch zdůraznil, že situaci mají místní hygienici pod kontrolou. "Chtěl bych velmi ocenit přístup občanů v této lokalitě a požádat je o trpělivost," doplnil. Později uvedl, že zapojeny byly i další krajské hygienické stanice. "Pozitivní je, že se infekce nedostala do žádných rizikových skupin seniorů a podobně. Ty chráníme výrazně i tím, že je všude nastaveno testování třeba v sociálních zařízeních, nemocnicích. S hygieniky jsme přesvědčeni, že v dalších dnech by se spíše situace měla zklidňovat," dodal ministr.

Ohnisko je pod kontrolou i podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové. "Komunitní šíření rozhodně nenastalo a věřím, že nenastane. Opatření jsou v této oblasti účinná," řekla dnes Rážová Radiožurnálu. Počet nově nakažených podle ní v regionu postupně klesá, většina případů je navíc bezpříznakových. Hygienici i epidemiologové však situaci detailně sledují a jsou připraveni zareagovat, pokud by to vývoj epidemie vyžadoval. "Komunikujeme s krajskými hygieniky, v kontaktu s nimi jsou i epidemiologové z ministerstva. Situaci průběžné monitorujeme, vyhodnocujeme data a situaci pravidelně konzultujeme," uvedla Rážová. O možném zpřísnění opatření by podle ní musela rozhodnout sama moravskoslezská hygienická stanice.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) řekl, že situace týkající se koronavirové nákazy na Karvinsku se zhoršuje. Uvedl, že mezi lidmi, u nichž se nově prokázala nákaza koronavirem, už nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity. Na twitteru později uvedl, že předpokládá, že nově nakažení jsou především rodinní příslušníci nakažených horníků. "Zatím ale razantně nenarůstá počet hospitalizovaných a zemřelých. To je zpráva dobrá a hovoří proti uzavírání Karviné," napsal hejtman.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, koronavirus, vláda, Moravskoslezský, Adam Vojtěch, okres Karviná, karanténa, COVID-19, ANO 2011, OKD, Krajská hygienická stanice, Jarmila Rážová, Česko, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch: Karanténa pro Karvinsko je zcela krajní řešení  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.