Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři pětiny nakažených se vyléčily, na Slovensko možná v červnu

Z koronaviru se v Česku vyléčily už tři pětiny nakažených, počet uzdravených včera překročil 5000. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se hranice se Slovenskem a Rakouskem mohly otevřít 8. nebo 15. června. O harmonogramu bude se zástupci obou zemí jednat ministr zahraničí. Podle Babiše by také mohly být pro nákupy seniorů o víkendu vyhrazené jiné hodiny než ve všední den. Senát i Sněmovna dnes jednají o dalších krizových zákonech, senátoři jich řadu vrací. Poslanci schválili ošetřovné rodičům, kteří kvůli ohrožení zdraví či jiným omezením nepošlou děti do otevíraných školek a škol.

S nemocí covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, se aktuálně v Česku potýká méně než 3000 lidí. Od března do dnešního odpoledne onemocnělo 8240 lidí, za dnešek zatím přibylo 19 nakažených. Do dneška s koronavirem zemřelo 288 lidí, z toho většina úmrtí připadá na seniory.

Senioři jsou věkovou skupinou, kterou koronavirus nejvíce ohrožuje. Mají proto už od března například vyhrazené dvě hodiny pro nákupy ve větších obchodech potravin a drogerií mezi 08:00 a 10:00. Podle Babiše je otázkou, jak dlouho tomu tak bude a zda kabinet neudělá rozdíly ve vyhrazených časech ve všedních dnech a o víkendech. Hovořil o tom v Blesku, stejně jako o možném otevírání hranic. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ČTK poté sdělil, že příští týden bude jednat se zástupci Slovenska a Rakouska o harmonogramu pro otevření hranic, které by mohlo nastat v polovině června. V příštích dvou týdnech by se mělo začít jednat s Polskem, o možném cestování od července Česko jedná také se Slovinskem, Chorvatskem, Řeckem a Bulharskem.

Hodinu po poledni dnes zasedl Senát. Senátoři chtějí odložit rozšíření EET na další odvětví až do konce června 2023, vláda to předpokládala jen do konce letošního roku. Nyní bude na Sněmovně, zda na delší odklad pro řemeslníky, lékaře či advokáty přistoupí. Ministryně financí Alena Schillerová s tím nesouhlasila. Do Sněmovny se také vrací zákon, který rozšiřuje okruh příjemců jednorázového příspěvku 500 korun osobám samostatně výdělečně činným i na společníky malých společností s ručením omezeným. Senát také bude chtít do konce května od vlády předložit podrobnou analýzu šíření koronaviru a dopadů vládních opatření.

Sněmovna dnes zrychleně schválila pozměňovací návrh koaličních poslanců, který se týká ošetřovného. Nárok budou mít dál i rodiče, když děti do škol nepošlou. Předepsané vážné důvody by museli uvést v tiskopisu. Sněmovna také zrychleně schválila návrh zákona, podle kterého budou moci firmy odložit na říjen úhradu sociálních odvodů za květen až červenec. Z dlužné částky by platily pětinu obvyklého penále za podmínky, že odvedou pojistné, které musí hradit jejich zaměstnanci. Předlohu ještě musí posoudit Senát a prezident. Spornou novelu o jednodušším zadávání veřejných zakázek prostřednictvím jednacího řízení bez uveřejnění dnes Sněmovna schvalovat nebude.

Vládní ČSSD navrhne kvůli očekávanému hospodářskému poklesu snížení platů ústavních činitelů. Návrh představí v nebližších dnech, změna by se měla týkat ministrů, poslanců a senátorů. Platová základna by měla dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy, uvedla ministryně práce Jana Maláčová. Opozice se k návrhu staví kriticky, hovoří často o populismu či snaze odvést pozornost od problémů ministerstva práce. Od ledna činí minimální mzda 14.600 korun. Pracuje za ni asi 150 tisíc lidí. Základní měsíční plat poslance a senátora letos činí 90 800 korun hrubého.

Statistici dnes uvedli, že v dubnu rostly spotřebitelské ceny pomaleji než v březnu. Důvodem bylo hlavně zlevnění pohonných hmot, na druhou stranu ovšem působilo zdražování potravin, především ovoce a zeleniny. Ovoce zdražilo meziročně téměř o čtvrtinu, za zeleninu kupující platili téměř o 12 procent víc, zdražilo také vepřové a mouka. Podle zemědělců ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku těchto komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované na jihu Evropy, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii.

Zlevňování nemohou spotřebitelé čekat ani od pojišťoven. Přestože vykázaly v době nouzového stavu až třetinový pokles automobilových škod, zlevňovat pojistky ani vracet peníze klientům nebudou, zjistila ČTK. Pojišťovny tvrdí, že stále na škodách v povinném ručení vyplácejí více, než přijmou na pojistném.

Opatření, která vláda zavedla v březnu ve snaze zamezit šíření koronaviru, tvrdě dopadly na ekonomiku. Řada firem a živnostníků musela podnikání omezit. Restriktivní opatření se postupně uvolňují, v pondělí nastala další větší vlna, kdy se otevřely obchodní centra nebo kadeřnictví. Obnovila se i mezinárodní doprava, dnes ráno odjel z Prahy do Drážďan a Berlína první autobusový spoj. Jelo s ním 13 lidí, převážně cizinců. Provoz se zvyšuje i ve vzdušném prostoru, kde v dubnu dispečeři odřídili o 83,5 procenta méně letů než před rokem. Epidemiologická situace v Česku se sice zlepšuje, kolínská automobilka ale přesto ještě o týden prodlouží odstávku. Výrobní linky by se měly znovu spustit v pondělí 25. května ráno. Ve stejný den půjdou do školy děti z prvního stupně základních škol a otevřou se třeba restaurace a hotely

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, hospodářství, Babiš, sněmovna, senát, Slovensko, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Senát Parlamentu ČR, Česko, Rakousko, ANO 2011, zelenina, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři pětiny nakažených se vyléčily, na Slovensko možná v červnu  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.