Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i štít. Na zahrádce jen s rozestupem

Ministerstvo zdravotnictví na dnešní tiskové konferenci zveřejnilo podrobnosti k hygienickým pravidlům pro provozovny, které 11. května obnoví činnost v další vlně uvolňování opatření. Zákazníci na zahrádkách v restauracích od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, nemusí mít při jídle a pití roušky. V nákupních centrech bude muset být nejméně jeden člověk, jenž pohlídá dodržování pravidel.

Lidé v centrech musí dodržovat dvoumetrové odstupy, stejně jako při návštěvě kadeřnictví. Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit kromě roušky i štít. Do muzeí bude smět po otevření jen 100 lidí současně, maximálně jeden na 10 metrů čtverečních. V divadlech se může obsadit jen každá druhá řada. Vláda od pondělí umožní sportování až 100 lidí současně včetně závodů a tréninků.

Zákazníci na zahrádkách budou muset sedět 1,5 metru od sebe

Zákazníci na zahrádkách u restaurací od sebe budou muset sedět nejméně s odstupy 1,5 metru, pokud nebudou patřit k jednomu stolu. Při jídle a pití si budou moci sundat roušky, řekl novinářům vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Na zahrádkách podle něj bude moci chodit obsluha. Provozovny se zahrádkou mohou mít otevřeno od 11. května, vnitřní prostory restaurací se budou moci zákazníkům otevřít o dva týdny později.

"Zákazníci budou usazeni tak, že v rámci jednoho stolu budou moci sedět bez omezení," uvedl Havlíček. Poobědvat tak spolu budou moci rodina, přátelé i známí. Ostatní návštěvníci zahrádky pak budou muset být nejméně metr a půl od ostatních, a podle toho bude muset mít provozovatel rozmístěné stoly. Bude muset zajistit také stejný odstup od kolemjdoucích.

Restaurace nebudou muset dodržovat dvoumetrové odstupy, které jsou povinné v obchodech a dalších provozovnách. "Chtěli jsme vyjít vstříc menším provozovnám," vysvětlil to ministr.


Restaurace budou muset podle nových pravidel vydezinfikovat stoly po každém zákazníkovi, výdejové okénko každé dvě hodiny. Návštěvníci budou muset mít možnost využít toalety ve vnitřních prostorách provozovny.

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Nákupní centra musí hlídat dodržování pravidel proti nákaze

Nákupní centra budou muset po svém otevření zajistit, aby v nich byl alespoň jeden člověk, který pohlídá dodržování bezpečnostních pravidel zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Návštěvníky také budou muset na tabulích, obrazovkách či rozhlasem o zásadách informovat. Lidé budou muset ve všech prostorách obchodních center dodržovat dvoumetrové rozestupy. Prodejny v nákupních střediscích se podle vládního plánu otevřou 11. května.

Nákupní centra, stejně jako všechny ostatní provozovny, budou muset mít pro návštěvníky připravenou dezinfekci. Krajské hygienické stanice jim pak doporučí, jak mají uklízet a dezinfikovat společné prostory.

"Je striktně zamezováno shlukování osob zejména na místech, kde se očekává, že by to mohlo nastat," dodal Havlíček. Hlídat se proto budou muset zejména vstupy z garáží, prostory před výtahy, eskalátory a toalety. Nebude tolik odpočinkových míst, dětské koutky se neotevřou vůbec. Zavřeny budou muset být nadále podle čtvrtečního vládního usnesení i stravovací služby.

"Jsme rádi, že se nám podařilo s epidemiology vyjednat podmínky, za kterých budeme moci otevřít nákupní centra již 11. května. Pracujeme na tom, abychom zavedli potřebná hygienická opatření ve všech nákupních centrech do praxe co nejdříve. Dodržování pravidel jsme připraveni kontrolovat. Chtěl bych poděkovat ministrům Karlu Havlíčkovi a Adamu Vojtěchovi za součinnost a vstřícnost, se kterou k celé problematice přistoupili," uvedl nad dotaz předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Od 11. května se podle dřívějšího plánu vlády otevírají všechny obchody v nákupních centrech, zahrádky restaurací, kadeřnictví a kosmetická studia, muzea a galerie, zahrady zámků a hradů a venkovní prostory pro trénink sportovců profesionálů. K venkovním sportovištím pro trénink se otevřou i vnitřní prostory.

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i štít

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i ochranný štít. Nutné bude sledovat teplotu těchto pracovníků, při tělesné teplotě nad 37 stupňů nebudou moci pracovat, platí to i pro další symptomy nákazy novým koronavirem. Mezi zákazníky budou muset být dvoumetrové rozestupy, což platí i pro čekací zóny. Na dnešní tiskové konferenci k novým bezpečnostním a hygienickým standardům to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Kadeřníci si budou muset před každým dalším klientem vyměnit rukavice, mezi výměnou si podle Vojtěcha navíc mají dezinfikovat ruce virucidním prostředkem. Povinnost jednorázových rukavic platí také pro manikérky, pedikérky, ale nevztahuje se na maséry.

Po každém zákazníkovi bude nutné dezinfikovat dané místo, pravidelně by se měly dezinfikovat a čistit i další povrchy, zejména kliky či zábradlí, kde se lidé častěji dotýkají. Pro zákazníky by měla být v provozovnách k dispozici dezinfekce, o bezpečném pohybu v salonech by měli být lidé provozovateli služeb informováni.

Vojtěch doporučil v provozovnách zavedení objednávkového systému na konkrétní čas, aby se lidé v místech neshlukovali. Většina služeb už takto funguje.

Kadeřnictví, holičství, manikúra, pedikúra, solária, kosmetické, masérské, regenerační a rekondiční služby budou moci po nucené pauze za dodržení výše stanovených pravidel zahájit provoz 11. května. Původní vládní harmonogram s jejich otevřením počítal od 25. května. Díky příznivé epidemiologické situace kabinet plán uvolňování restrikcí zrychlila.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, služby, koronavirus, vláda, kadeřnictví, obchodní centrum, rouška, restaurace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Karel Havlíček, Adam Vojtěch, Jan Kubíček, ANO 2011, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kadeřníci, manikérky a pedikérky budou muset nosit roušku i štít. Na zahrádce jen s rozestupem  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.