Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ochrana hranic s Německem a Rakouskem potrvá dalších 20 dní

Vláda ve čtvrtek znovu rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem o 20 dnů. Na tiskové konferenci po dnešním jednání pléna Ústředního krizového štábu to řekl jeho šéf ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Trvat by tak měly do půlnoci 14. května.

Kabinet obnovil hraniční kontroly s Německem a Rakouskem v souvislosti s hrozbou šíření nového koronaviru od soboty 14. března, původně na pět dnů. Následně je prodloužila do 4. dubna, posléze do dnešní půlnoci a nyní opět.

Hranice podle Hamáčka tak není nadále možné překračovat jinde, než na stanovených hraničních přechodech. "Kdo by hranici překročil mimo stanovené hraniční přechody, tak se vystavuje postihu, protože to je protizákonné," uvedl.

K hranicím s Polskem a se Slovenskem se vládní usnesení ke kontrolám nevztahují. "Na slovenské a polské hranici určuje to, kde je možné je přecházet, znovuzavedení kontrol Slovenskem a Polskem," řekla ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná.

Rakousko podle ní zavedlo kontroly také na hranicích s Českou republikou, ale na stejných přechodech, jako ČR. "Německo znovu zavedlo kontroly na všech hranicích, ale neaplikuje je na českých hranicích, protože jsou zavřeny z české strany," dodala.

Podle Hamáčka je ale pravděpodobné, že Německo po uvolnění režimu na hranicích v Česku zavede kontroly na svých hranicích, případně lidem nařídí karanténu. "Tam, kde ty kontroly uplatňuje, tak uplatňuje čtrnáctidenní karanténu na občany cizích zemí, kteří přicestují za účelem, který není nutný," řekl. Vláda totiž ode dneška zrušila zákaz volného pohybu osob, spolu s ním skončil i zákaz cest do zahraničí. Lidé, kteří cestují do zahraničí, se ale budou muset při návratu prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset do dvoutýdenní karantény.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Německo, Rakousko, koronavirus, vláda, policie, hranice, štáb, Jan Hamáček, ČSSD, Ústřední krizový štáb, Česko, Polsko, Slovensko, karanténa, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochrana hranic s Německem a Rakouskem potrvá dalších 20 dní  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.