Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ruská menšina v ČR se zapojila do pomoci proti koronaviru

Do dobrovolné pomoci v boji proti epidemii koronaviru se zapojila i ruskojazyčná menšina v Česku. Její zástupci šijí a zdarma rozdávají roušky, nabízejí pomoc při nákupech a zapojili se i do rozdávání potravin lidem, kteří jsou v nouzi. Novinářům to sdělili zástupci ruské komunity.

Ruské ženy se zapojily do výroby roušek pro portál damerousky.cz, který nabízí roušky například pro zdravotníky nebo pro domovy seniorů. "Dostaly jsme od ruských spoluobčanů spoustu látky, ze které roušky šijeme. Rozdáváme je samozřejmě zdarma," uvedla Anastasija Iljkovová.

Organizace Ostravský ruský dům zajišťuje nákupy či rozvoz léků pro více než dvě desítky starých lidí nebo lidí v nouzi. Spolupracuje také s dobrovolníky ze skupiny Ostrava šije roušky, jejímž dobrovolníkům zástupci Ostravského ruského domu nabídli ruské speciality.

Rusové žijící v Praze se podíleli na vzniku facebookové skupiny Karanténa, která nabízí pomoc při přepravě potravin nebo s venčením psů. Skupina také vybírá nebo vyrábí potraviny, které rozdává lidem v nouzi. "Část těchto produktů dodáváme starším lidem a ženám s dětmi, další část pak dáváme lidem, kteří přišli o práci," uvedla Darija Rojterová.

Podle informací Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci roku 2019 zhruba 38.000 ruských občanů, jejich počet za posledních pět let vzrostl zhruba o 4000. Rusové tvoří po Ukrajincích, Slovácích a Vietnamcích čtvrtou nejpočetnější národnostní menšinu v Česku.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, Rusko, koronavirus, menšiny, Česko, rouška, jídlo, pandemie covidu-19, Praha, Ostrava, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruská menšina v ČR se zapojila do pomoci proti koronaviru  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.