Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policie varuje seniory před podvodníky i v době koronaviru

Policie varuje seniory v době šíření koronaviru před podvodníky, kteří zneužívají krizové situace a obohacují se na osaměle žijících starších lidech. Policie reaguje na slovenský případ, kdy byla seniorce nabídnuta zdravotní preventivní péče měřením teploty. Policie ČR to dnes uvedla na webu. Zda registrovala v posledních dnech podobné nabídky i v Česku, se nepodařilo zjistit.

"Podvodníci bohužel využívají krizové situace a obohacují se na osaměle žijících seniorech pod záminkou nabídky zdravotní péče, přípravků na posílení imunity i s nabídkou pomoci při každodenních činnostech jako je nákup," uvedla Police ČR.

Starší lidé, kteří v těchto dnes raději nevycházejí z domu, jsou mnohdy odkázáni na cizí pomoc. Policie seniory nabádá, aby se obraceli s žádostí o pomoc na blízké příbuzné, rodinu, dobré známé, ale i sousedy, kterým důvěřují. Pokud musí senioři využít služby dobrovolníků, měli by být obezřetní a vybrat si spolehlivou či ověřenou službu, která má například doporučení, nebo s ní má někdo z okolí již vlastní zkušenosti. Senioři si také mohou vyhledat oficiálně zřízené krizové linky pro ně.

Pravidla bezpečného chování policisté sepsali na internetu. Senioři by zejména neměli reagovat na nabídky neznámých volajících nebo cizích lidí, kteří obcházejí domy a klepou na dveře bez předchozí domluvy. Policie také s odkazem na slovenský případ zdůraznila, že v Česku žádné kontrolní měření teploty u seniorů neprobíhá. Rovněž nyní není v Česku veřejná sbírka, která by vybírala peníze na boji proti nemoci COVID-19.

Senioři patří k jedné z nejvíce ohrožených skupin lidí zejména v souvislosti s majetkovou trestnou činností. Starší lidé jsou častým terčem podvodníků, kteří se pod různými záminkami dostávají do jejich blízkosti či přímo do obydlí a podvodem nebo krádeží je připraví mnohdy o celoživotní úspory, někdy se policie setkává i s fyzickým napadením.

V současné době, kdy Česko přijímá řadu opatření proti šíření koronaviru, je na seniory brán výrazný zřetel. Jsou považováni za nejohroženější skupinu možné nákazy. Vláda 16. března seniorům nad 70 let doporučila, aby po dobu nouzového stavu nevycházeli ven. Od čtvrtka 19. března pak pro lidi nad 65 let vyhradila dvě hodiny na nákupy, časové rozmezí pak postupně posouvala. Nyní mají na nákupy vyhrazeno každý den od 08:00 do 10:00. Vláda se tím snaží seniory chránit. Podle statistik jejich podíl mezi nakaženými v Česku je asi 17 procent, zatímco ve Španělsku je to asi 50 procent.

Podle statistické ročenky bylo v ČR na konci roku 2018 mírně přes dva miliony lidí starších 65 let.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, koronavirus, senioři, policie, COVID-19, Česko, Policie České republiky, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie varuje seniory před podvodníky i v době koronaviru  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.