Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na ulici už si nezapálíte. Policisté mohou pokutovat kuřáky za nenasazenou roušku

Pokuta na místě od policie deset tisíc, později od úřadu dvacet. Policisté mohou pokutovat kuřáky bez roušek, porušují tím totiž nařízení nosit ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. Lidé si sice mohou na nezbytně nutnou dobu roušku sundat, to však neplatí pro kouření cigarety na veřejnosti v blízkosti dalších lidí.

Policisté se budou více zabývat kuřáky, kteří nedodržuijí nařízení o nošení roušky. Stále častěji na ulicích potkávají lidi, kteří si při kouření sundají roušku, a pak už je nenapadne si ochranu úst a nosu nasadit zpátky. Stále ale platí usnesení vlády, které zakazuje pohybovat se na veřejnosti bez šátku, respirátoru nebo roušky. 

Kouřit můžete v soukromí

„Podle mimořádného opatření se na veřejnosti, tedy mimo bydliště, musí chodit pouze se zakrytými ústy a nosem. Kuřáci by tedy měli kouřit pouze v soukromí,“ varuje mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Na totéž upozorňuje i ministerstvo zdravotnictví. Jak Šalamunová, tak tento úřad samozřejmě připouštějí určité výjimky. „Sundání roušky na nezbytně nutnou dobu, jako je například užívání tabákových výrobků, doporučujeme pouze v místě, kde nebude možné ohrozit ostatní občany,“ uvedla pro Deník Jitka Nováčková z tiskového oddělení rezortu.

„Pokud bude kuřák dodržovat mimořádné opatření, nemůže kouřit v blízké přítomnosti jiných osob,“ dodává Šalamunová. Znamená to, že pokud kouříte na ulici a objeví se kolemdoucí, už ho můžete ohrozit. 

Policisté budou nezodpovědné kuřáky pokutovat

Policisté i strážníci potkávají kuřáky bez roušky v ulicích často. „Mohu potvrdit, že se hlídky zabývají i prohřešky kuřáků,“ uvádí Jakub Ghanem, mluvčí Městské policie Brno. Pokud policisté na veřejnosti kuřáka bez roušky či bez masky přistihnou, mohou mu udělit až desetitisícovou pokutu.

Podobně případy kuřáků řeší v Praze policisté i strážníci. Policie však může při neuposlechnutí výzvy nasadit roušku hříšníka pokutovat, což městské policii nepřísluší, proto se v takových situacích strážníci obrací na příslušný úřad. „Ten může následně uložit pokutu až do výše 20 tisíc,“ řěkla Deníku mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky policie, pokuta, roušky, kuřák, cigareta, zákaz, rouška, obecní policie, Jitka Nováčková, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ulici už si nezapálíte. Policisté mohou pokutovat kuřáky za nenasazenou roušku  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.