Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Už nemůžeme. Nespíme, nejíme. Lidé nám přitom lžou, jen aby byli otestování, svěřila se na sítích doktorka z Bulovky.

Zdravotníci, sestry, doktoři. Lidé stojící v přední linii v boji proti koronaviru pracují téměř bez odpočinku. Lidé se však vlivem stresu chovají bezohledně a iracionálně. Do nemocnic chodí i bez příznaků, lžou jen aby byli vyšetřeni. Realitu posledních dní popisuje v emotivním příspěvku na Facebooku lékařka z pražské Nemocnice na Bulovce Pavla Kovaříková.

Lidé lžou doktorům, jen aby byli vyšetření

Nemocnice na Bulovce se potýká s náporem lidí, kteří se chtějí nechat vyšetřit kvůli koronaviru. Přitom ale velká část lidí ignoruje doporučení ohledně testů. „Lidé lžou sanitkám i nám o svých symptomech, abychom je vyšetřili, a mají pocit, že hrozně vyzráli na systém. My to zaprvé poznáme, za druhé ti lidé plýtvají naším časem, energií a zdravotnickým materiálem, který bychom mohli využít pro někoho, kdo naši péči opravdu potřebuje,” říká doktorka Pavla Kovaříková, která pracuje v nemocnici Na Bulovce. 

Nechoďte na místo, kde je největší šance, že přijdete s virem do styku

Doporučení vlády a hygieniků, že v případě zájmu o test se mají napřed ujistit, že vykazují příznaky nemoci, řada lidí ignoruje. „Pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, tak zůstaňte radši v domácí karanténě, pijte dostatek tekutin, při teplotě si vemte paralen a vyležte se z toho,” říká Pavla. Nechápe logiku lidí, kteří se bojí že by koronavirus mohli mít, a přitom přijdou do nemocnice, kde mají největší šanci, že s virem přijdou do styku. 

Můžete mít vir v sobě, pokud však nemoc nepropukne, test ho nepozná

Pokud je člověk v karanténě, protože se dostal do kontaktu s infekcí a je přitom subjektivně zdravý, nemá cenu trvat na vyšetření přítomnosti koronaviru. „Případný pozitivní výsledek pouze potvrdí, že člověk má v sobě infekci; dokud je však subjektivně zdráv, je jeho režim stejný jako v karanténě, nic se nemění. Jestliže bude výsledek testu negativní, znamená to, že v danou chvíli člověk virus nevylučuje; nicméně inkubační doba běží a již následující den může nemoc propuknout,” vysvětlují epidemiologové Jiří Beneš a Ladislav Machala z pražské Bulovky.

Pokud se objeví lehké příznaky, je podle nich dobré zůstat doma, nešířit infekci mezi další lidi a o dalším postupu se poradit se svým praktickým lékařem, nebo využít infolinku spádové hygienické stanice, kde hygienici rozhodnou, zda je vyšetření potřebné provést. 

Pro veřejnost jsou v provozu infolinky

Pro Jihomoravský kraj je zřízena koronavirová infolinka s číslem +420 773 768 994, v provozu je od devíti do pěti. Mimo tuto dobu je možné využít infolinek Státního zdravotního ústavu na číslech +420 724 810 106, +420 725 191 367. „Všechny občany velice důrazně žádám, aby při zájmu o test na koronavirus laboratoř nejprve kontaktovali telefonicky, a nedocházeli do laboratoří osobně,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Doktorka Pavla pak apeluje na lidi, aby se chovali hlavně rozumně a lidsky. „Když prohlašujete, že koronavirus je v pohodě, protože to odnesou jen staří a nemocní, vlastně říkáte že na těchto lidech nezáleží a jsou postradatelní. A to není úplně fajn názor,” dodává. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavla Kolaříková

Štítky koronavirus, nemocnice, testy, vyšetření, Nemocnice Na Bulovce, COVID-19, Facebook, virus, nemoc, Adam Vojtěch, Státní zdravotní ústav, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už nemůžeme. Nespíme, nejíme. Lidé nám přitom lžou, jen aby byli otestování, svěřila se na sítích doktorka z Bulovky.  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.