Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Škoda Auto uzavře výrobu v pátek, oznámil Babiš

, aktualizováno 17. března 2020, 14:52

Škoda Auto uzavře v pátek výrobu. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Německá automobilová skupina Volkswagen dnes oznámila, že uzavře své evropské závody na dva až tři týdny. Podle odborového předáka Jaroslava Povšíka se však výroba v automobilce Škoda Auto zastaví již ve středu ve 22:00 a znovu bude obnovena v neděli 5. dubna ve 22:00.

Největší výrobce aut na světě uzavření zdůvodnil pandemií způsobenou novým typem koronaviru a s ní souvisejícími odbytovými potížemi. Poslední směna ve většině provozů bude tento pátek, oznámil dnes koncern.

Škoda loni v Česku vyrobila 908.000 vozů, letos v lednu pak 76.250 aut, což znamená v prostém přepočtu výrobu zhruba 2500 aut denně. Automobilka v ČR vyrábí auta v závodech v Mladé Boleslavi a východočeských Kvasinách. Ve Vrchlabí pak vyrábí převodovky.

Pro celý automobilový průmysl jde podle výkonného ředitele Sdružení automobilového průmyslu Zdeňka Petzla o velmi nepříjemné, byť s ohledem na aktuální složitou zdravotní situaci v ČR patrně nevyhnutelné preventivní opatření. "I když Škoda Auto není jediným odběratelem dílů, pro řadu českých dodavatelů představuje 20 - 30 procent produkce, a tudíž zásadní zásah do jejich chodu. Je zjevné, že jak pro automobilky, tak pro kompletní dodavatelský řetězec budou celkové ekonomické dopady opatření proti koronaviru obrovské," řekl.

Škoda Auto, která je součástí německého koncernu, má jeden potvrzený případ nákazy koronavirem. Odbory v mladoboleslavské automobilce proto požadovaly 14denní karanténu pro zaměstnance. Pro zastavení výroby se dnes vyslovil i náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD).

V pondělí Babiš řekl, že s výzvami na uzavření výroby ve Škodě Auto nesouhlasí. Dnes poznamenal, že pochopil, že jde o dobré opatření. "Bereme to na vědomí. Když zavře taková fabrika, má dopad na celý řetězec," poznamenal premiér. Chce se zeptat Škody Auto, jaký bude dopad na další firmy. Jde o klíčovou část české ekonomiky, zdůraznil.

Škoda Auto zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Na její výrobu je zároveň napojeno velké množství subdodavatelů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky koronavirus, podnikání, průmysl, auto, ŠKODA AUTO a.s., výroba, Andrej Babiš, automobilka, Volkswagen, ANO 2011, COVID-19, Česko, Sdružení Automobilového Průmyslu, Robin Povšík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda Auto uzavře výrobu v pátek, oznámil Babiš  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.