Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské letiště patří Ukrajincům. Vzniklo tam zázemí pro příjem válečných uprchlíků

Desítky lůžek, dětský koutek, místo pro odpočinek a také stánky, kde jsou policisté, hasiči nebo třeba zástupce pojišťovny. To všechno vzniklo za necelých 24 hodin v areálu Jihočeského letiště České Budějovice, kam budou ode dneška přijíždět uprchlíci před válkou na Ukrajině.

V terminálu letiště jsou desítky postelí. Na některých z nich leží plyšáci. Ode dneška je zaplní ti, kteří utíkají před válečným konflitkem.

Už dnes dorazí do letiště u Českých Budějovic první uprchlíci z Ukrajiny. Za necelý den tam zástupci Jihočeského kraje, policie, hasičského záchranného sboru nebo třeba Českého červeného kříže vybudovali zázemí pro jejich příjem. Především ženy a děti si tam vyřídí vše potřebné pro pobyt v České republice. 

Výsledek si včera večer prohlédl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). „Připravili jsme krajské koordinační centrum pro pomoc uprchlíkům. Ti lidé budou vyčerpaní, strávili několik dní na útěku. Je třeba si uvědomit, že to není o tom postavit je do fronty k nějakému stolečku s úředníkem. Vytvořili jsme pro ně kompletní zázemí,“ uvedl. 

Desítky lůžek i dětský koutek

Koncept byl podle něj jasný. „Zkuste si představit, že vaši maminku nebo ženu s dítětem vysadí v zahraničí na nějakém letišti po třech dnech na útěku před válkou. Jak byste chtěl, aby se tam o ně postarali? Přesně takhle jsme to budovali,“ shrnul hejtman. 

V areálu letiště jsou tři části. V první se nachází stánky jednotlivých organizací či institucí, které jsou potřeba pro příjem uprchlíků. Jsou tam hasiči, jenž mají na starosti zajištění ubytování, pracovníci azylového odboru, kteří řeší vyřízení dokladů, nebo třeba pracovníci krajské hygienické stanice. Zázemí tam má také zástupce pojišťovny. Vše je podle Kuby jednoduché, s pochopením celého procesu pomohou Ukrajincům barevná označení či leták. 

Lůžka v prostorách terminálu Jihočeského letiště České Budějovice.

Ve vedlejší hale budou lidé odpočívat. Nachází se tam sedačky, dětský koutek a také stánek s občerstvením. „Třetí část je nachystaná na to, aby tam lidé mohli přespat, pokud autobus přijede pozdě večer. Nachází se tam lehátka, kde mohou přenocovat či si lehnout v průběhu dne po dlouhé cestě,“ popsal Kuba. 

Zatím není jasné, kolik lidí bude v prvních dnech přijíždět. Ukrajinci míří za svými příbuznými či přáteli, přijíždí i obyvatelé partnerských měst z jihu Čech a také ti, kteří zkrátka jen bez cíle utíkají před válečným konflikem.

Hasiči budou řešit ubytování

Se vším potřebným jim pomohou třeba jihočeští hasiči. „Celé to koordinoval Jihočeský kraj. Opět jsme se semkli a navzájem si pomáhali. My tady budeme jako koordinátoři ubytování. Někdo už má bydlení zajištěné, někdo ne a právě těmto lidem ho můžeme zprostředkovat, případně je dopravit na místo a vyřešit celou logistiku,“ shrnul ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš. Hasiči mají k dispozici ubytovací kapacity kraje, různých organizací, Správy uprchlických zařízení, hotelů či soukromých osob. Nabídnou ale i další pomoc dle potřeby. 

V terminálu u ranveje letiště najdou Ukrajinci také stánek Českého červeného kříže. Na místě bude denně humanitární jednotka českobudějovického spolku, který pomáhal také s přípravou zázemí. „Nabídneme humanitární, materiální či psycho-sociální pomoc. Kromě toho tady bude i jeden zdravotník v případě potřeby,“ shrnul mluvčí Českého červeného kříže Slavomír Ladislav Vacík

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky jihočeské letiště, České Budějovice, Ukrajina, Jihočeský kraj, pomoc, zázemí, uprchlíci, letiště, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Český červený kříž, Martin Kuba, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské letiště patří Ukrajincům. Vzniklo tam zázemí pro příjem válečných uprchlíků  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.