Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Praze jsou první infostánky pro lidi z Ukrajiny. Na první vlnu uprchlíků je Praha připravena

V neděli odpoledne vyrostly v Praze první dva informační kiosky, kde dobrovolníci informují Ukrajince, kteří do Prahy utekli před agresí Putinova režimu na jejich území. Stánky jsou na hlavním vlakovém nádraží a na autobusovém nádraží na Florenci. Další budou zbudovány podle potřeby vystavěny na strategických místech po Praze. Během tohoto týdne má vzniknout i speciální asistenční centrum pro uprchlíky v Městské knihovně Praha.

Stánky na hlavním nádraží a na Florenci

Ukrajinské rodiny, které zasáhla válka, v současnosti míří do západních zemí, včetně České republiky. „Kromě informačních kiosků a zprostředkování ubytování pro ně Praha připravila také základní informační leták pro jejich snadnější orientaci. Rád bych apeloval na všechny Pražany, aby projevili svoji vstřícnost a toleranci, jak samotným Ukrajincům, tak i k ruským rodinám, které žijí v Praze dlouhodobě a distancují se od Putinovského totalitního zřízení. Osobní vytrvalost v solidaritě bude potřeba projevovat dlouhodobě. Je totiž pravděpodobné, že tato noční můra jen tak neskončí,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Dobrovolníci čekají s informacemi pro uprchlíky ve stáncích na hlavním nádraží a na Florenci a jsou připraveni pomoci lidem s orientací v Praze. Stánky budou otevřeny od desáté dopolední do desáté večerní, ale otevírací doba se může přizpůsobit aktuálním potřebám. Informační letáky budou k dispozici v češtině i ukrajinštině.

Na první vlnu uprchlíků z Ukrajiny je Praha připravena

V tomto týdnu vznikne asistenční centrum pomoci pro uprchlíky, to jim zajistí ubytování a sociální a zdravotní pomoc a bude soustředit nabídku veškeré potřebné pomoci pro případ masivní migrační vlny. „Pro provoz asistenčního centra byl určen objekt Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček (STAN).

Na první vlnu uprchlíků z Ukrajiny je Praha připravena. K dispozici je asi 3 tisíce lůžek. Praha i městské části stále vytipovávají další místa na ubytovnách a v jiných lokalitách. Stále také pokračuje možnost, aby veřejnost nabízela volné prostory, kde by mohli být ohrožení lidé ubytováni, pro nabídku je možné využít formulář na adrese.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky uprchlíci, válka, pomoc, Ukrajina, Praha, uprchlík, Florenc, Vladimir Vladimirovič Putin, Česko, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze jsou první infostánky pro lidi z Ukrajiny. Na první vlnu uprchlíků je Praha připravena  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.