Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Kyjevě se bojuje, jsou slyšet výbuchy i střelba

Ruské nálety během dnešní noci se podle ukrajinských médií snažily vyřadit tepelnou elektrárnu v Kyjevě a terčem se stala také vojenská kasárna v hlavním městě. Nadále jsou slyšet výbuchy a střelba z automatických zbraní. Na sociálních sítích se objevily záběry hořících vozidel na kyjevské třídě Vítězství. Podle armádního velení se útoky podařilo odrazit. Jednotlivé incidenty jsou podle ukrajinských a zahraničních médií součástí probíhající bitvy o ukrajinské hlavní město.

Radnice dnes ráno vyzvala obyvatele, aby zůstali v krytech, protože v ulicích se válčí. A pokud jsou doma, tak ať se raději nepřibližují k oknům a nevycházejí na balkony. Nicméně od úřadů zaznívají i rozporuplné informace: zatímco státní správa ujišťuje, že se žádný nepřítel do města neprodral, armádní velitelství ohlásilo zničení ruské kolony skoro v centru metropole, poznamenal server BBC na své ruskojazyčné stránce. Zprávy na sociálních sítích nicméně naznačují, že k ránu propukly v ulicích skutečné boje, exploze a střelba se blíží k centru, upozornil web BBC News. Tvrdé boje se podle agentur svádějí na přístupech k hlavnímu městu a na jeho předměstích.

"Nepřítel tuto noc na všech frontách nasadí všechny síly, které má, aby zlomil náš odpor, podle, krutě a nelidsky. Tuto noc budou útočit, tuto noc musíme vydržet. O osudu Ukrajiny se rozhoduje teď," uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj, který podle tisku odmítl americkou pomoc a útěk z metropole, obkličované nepřítelem. "Noc bude těžká, velmi těžká. Ale přijde ráno! Sláva Ukrajině," zvolal šéf státu..

"Nové výbuchy v Kyjevě jsou pokusy Rusů zničit tepelnou elektrárnu TEC-6. Protivzdušná obrana zatím útoky odráží," řekl listu Ukrajinska pravda nejmenovaný člen vojenského velení o pěti nočních výbuších, které následovaly po sobě s intervalem tří až pěti minut.

Ruské raketové útoky si podle agentury Unian vzaly za cíl vojenskou jednotku, nacházející se poblíž stanice metra Berestejska. Armádní velení později ohlásilo, že "útok byl odražen".

Střelba z automatických zbraní se podle zpráv ze sociálních sítí rozléhala i u zoologické zahrady

Podle poradce ministra vnitra Viktora Andrusiva bylo v Kyjevu během pátku zabito okolo 60 diverzantů, napsala Ukrajinska pravda s tím, že šlo o diverzní a průzkumnou skupinu Rusů, kteří se vydávali za jednotku ukrajinské domobrany.

Výbuchy se podle zpráv ze sociálních sítí ozývají i z čtvrti, ležící na půl cesty mezi západním okrajem města a centrem. Objevují se také zprávy o střelbě na jihozápadním okraji metropole a o pokračující střelbě na severních předměstích, poznamenala ruská redakce BBC. Tvrdé boje se odehrávají v centru města Vasylkiv, které leží asi 30 kilometrů od Kyjeva, dodala s odvoláním na tamní starostku, .

Ukrajinské obraně se údajně podařilo sestřelit další ruský vojenský transportní letoun Il-76, již druhý této noci, ale to ozbrojené síly oficiálně nepotvrdily, napsala agentura Interfax-Ukrajina. Sestřelení obou letadel podle AP potvrdili američtí představitelé obeznámení se situací, ale není jasné, kolik výsadkářů měly na palubě letouny, schopné přepravit až 125 mužů.

S propuknutím bojových operací v Kyjevě lidé masové utíkají z hlavního města a na výpadovkách do Lvova na západě země se vytvářejí obrovské zácpy, napsala agentura Unian. "Auta se pohybují rychlostí 15 kilometrů za tři hodiny," napsala Ukrajinska pravda. Někteří motoristé auta opouštějí a pokračují pěšky, jiní se rozhodli přespat pod širým nebem v polích či v autech.

Zatím není jasné, kolik obětí si boje vyžádaly. Ukrajinští představitelé ohlásili na své straně nejméně 137 mrtvých od prvého dne bojů a ztráty stovek vojáků na ruské straně. Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení odhadl, že nepřítel přišel o 14 letadel, osm vrtulníků, 102 tanků, 536 obrněnců, 15 děl a protiletadlový raketový systém Buk. Tyto údaje nebylo možné ověřit. Ruské úřady žádné informace o ztrátách nezveřejnily.

Od Charkova po Lvov, v Rivne, Lucku, Chersonu a mnoha dalších ukrajinských městech podle médií a sociální sítí zněly dnes nad ránem sirény varující před nálety. Úřady v Charkově na východě země a v Mykolajivu na jihu hlásí úspěšnou obranu před nepřítelem, který prý utrpěl těžké ztráty. Ruské vojenské velení ohlásilo, že ovládlo město Melitopol na jihu Ukrajiny.

Představitelé OSN podle AP ohlásili 25 mrtvých civilistů, většinou v důsledku ostřelování a náletů a odhadli, že 100 tisíc lidí opustilo své domovy. V případě eskalace by uprchlíků mohly být miliony.

Ruští vojáci se podle Moskvy zmocnili města Melitopol na jihu Ukrajiny

Ruské vojenské velení ohlásilo, že ovládlo město Melitopol na jihu Ukrajiny, uvedla dnes agentura Interfax. Rovněž zprávy místních médií potvrzují, že ruské jednotky jsou ve městě.

Melitopol leží na jihu Zaporožské oblasti, asi 50 kilometrů od Azovského moře. Jde o druhé největší město v této oblasti s asi 150.000 obyvateli.

"Večer 25. února po vysazení námořního výsadku ruské jednotky bez odporu vstoupily do Melitopolu," uvedlo ruské ministerstvo obrany. Místní obyvatelé vyššího věku podle něj vycházeli na ulice s rudými prapory a vítali ruské vojáky.

Ukrajinští obránci podle agentury Unian ještě v pátek večer kladli tvrdý odpor ruským jednotkám, které podle agentury ostřelovaly i místní nemocnici, zásah utrpělo i onkologické oddělení.

V ruských médiích se objevila tvrzení, že "na osvobození města" se podílely jednotky proruských separatistů z východoukrajinského Donbasu. Tyto informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK/AP/Uncredited

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Kyjev, střelba, výbuch, hlavní město, Melitopol, OSN, Volodymyr Zelenskyj, Lvov, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kyjevě se bojuje, jsou slyšet výbuchy i střelba  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.