Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vysokoškolský učitel vyzval kolegy k bojkotu ruských studentů. Výzvu následně stáhl a omluvil se

V reakci na aktuální události na Ukrajině napsal vysokoškolský profesor a pražský zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09) na Facebook status, ve kterém popsal „své sankce“. V něm odmítl například vyučovat ruské studenty nebo jim vést diplomové práce. Politici i děkan fakulty jeho čin odsoudili.

Nebudu učit ruské studenty, napsal na Facebook

Na svůj Facebookový profil Dlouhý ve čtvrtek ráno napsal: „Z důvodu svědomí a morálních zásad: Nepovedu ruským studentům bakalářské a diplomové práce. Nebudu učit ruské studenty. Nebudu konzultovat ruské studenty, nebudu je zkoušet, nebudu jim opravovat testy. Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci, nebudu hodnotit granty či působit jako recenzent pro články s ruskou účastí. Nebudu se účastnit vědeckých konferencí na území Ruska.“

K bojkotu vyzval také další pedagogy. „Každý může pomoci individuálními sankcemi proti Rusku, jako učitel můžu možná málo, ale určitě nebudu sám,“ napsal na Facebook. „Připojte se i Vy svou troškou, je nás hodně,“ doplnil na konci statusu.


Facebookový příspěvek Martina Dlouhého ze čtvrtečního dopoledne. Zdroj: Twitter @TamirovMisha

„Bouchnou saze, to je snad pochopitelné“

Čin odsoudil například děkan Fakulty informatiky a statistiky VŠE Jakub Fischer, kde Dlouhý působí, předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil nebo předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Na základě její reakce Dlouhý vyjádření z Facebooku odstranil. „Princip kolektivní viny neuznávám a nikdy uznávat nebudu. Pokud vím, už to smazal. Já jsem mu psala, že chápu emoce, ale ne paušalizaci,“ sdělila Deníku N.

Martin Dlouhý působí na Katedře ekonomie na Fakultě informatiky a statistiky VŠE. Kromě toho je také pražským zastupitelem za TOP 09. Na magistrátu je členem například výboru pro evropské záležitosti a výboru pro sociální politiku, v roce 2018 byl jmenován profesorem.

Sám Dlouhý se k příspěvku následně vyjádřil na Twitteru. „Ráno se probudíte a zabíjejí se lidé. Emoce jsou velké, není se čemu divit, Československo má zkušenost roku 1968. Bouchnou saze, to je snad pochopitelné. Nespravedlivě uraženým se omlouvám. Prostá kolektivní vina je nepřijatelná,“ odpověděl na odmítavou reakci TOP 09.


Odpověď Dlouhého na odmítavou reakci TOP 09. Zdroj: Twitter @M_M_Dlouhy

Podle neověřených zdrojů k diskriminaci ruských studentů došlo i na dalších školách, někteří měli být z přednášek dokonce vyhozeni.

Proti diskriminaci se vyhradil například Ústav histologie a embryologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „V souvislosti se situací na Ukrajině soucítíme s Ukrajinou, ale zároveň v ČR odmítáme jakoukoliv šikanu ruských studentů. Nesouhlasíme s vyhazováním ruských studentů z přednášek, cvičení, stáží a jiné nápady, které ani nechceme domýšlet,“ uvedl ústav na svém Facebooku.


Diskriminaci odsoudil jeden z ústavů 1. lékařské fakulty UK. Zdroj: Facebook Ústavu histologie a embryologie 1. LF UK

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Kubica, TOP 09

Štítky vysoká škola, Praha, Ukrajina, Rusko, studenti, Facebook, TOP 09, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Twitter, Fakulta informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické, Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil, Jakub Fischer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysokoškolský učitel vyzval kolegy k bojkotu ruských studentů. Výzvu následně stáhl a omluvil se  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.