Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Fiala: Rusko se podle Fialy dopustilo agrese, která nemůže zůstat bez odpovědi

Vpád ruských vojáků na Ukrajinu nelze podle premiéra Petra Fialy (ODS) označit jinak než jako akt agrese, který nemůže zůstat bez odpovědi. Za Česko bude prosazovat co nejtvrdší sankce vůči Rusku v rámci jednotného postupu Evropské unie. Fiala v dnešním stručném vyjádření na úřadu vlády doplnil, že Česko aktuálně nemá signály o bezprostředním nebezpečí pro české občany.

Ruská invaze nebyla ničím vyprovokovaná a směřuje vůči suverénnímu státu, řekl Fiala. "Postup ruského prezidenta Vladimira Putina jednoznačně odsuzuji, nemůže zůstat bez odpovědi," doplnil. Vyzval všechny české občany, aby neprodleně opustili Ukrajinu.

Relevantní orgány podle něj o situaci od rána jednají. "Dopady agrese a naší reakcí se budeme zabývat intenzivně, proto jsem svolal Bezpečnostní radu státu, která bude řešit zabezpečení chodu země v současné situaci, přípravy na další vývoj a koordinaci dalšího postupu," uvedl Fiala.

Pavel Žáček: Odsuzujeme nepřijatelnou ruskou agresi a porušení ukrajinské suverenity

Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček odsuzuje bezprecedentní agresi Vladimira Putina a jeho administrativy, která dnes v brzkých ranních hodinách napadla Ukrajinu. Po několika dekádách tak vyvolala ozbrojený konflikt v Evropě. Ruská invaze na Ukrajinu je naprosto nepřijatelný akt agrese. Žáček upozorňuje na důležitost adekvátní reakce ze strany EU a NATO.

„Vladimir Putin a jeho administrativa vyvolala po dlouhých desetiletích ozbrojený konflikt v Evropě a napadla Ukrajinu. Odsuzujeme nepřijatelné porušení ukrajinské svrchovanosti a státní integrity a podporujeme boj Ukrajinců za svobodu. EU a NATO musí přiměřeně reagovat na tento zločin proti míru a bezodkladně přijmout účinné sankce, zásadně vojensky posílit východní křídlo NATO i podpořit ukrajinské ozbrojené síly proti ruskému agresorovi. Nesmíme nadále ustupovat diktátoru Putinovi, který se rozpoutáním války proti mírumilovné Ukrajině dostal na úroveň Adolfa Hitlera,“ říká Pavel Žáček, předseda výboru pro bezpečnost.

Rusko přináší do Evropy válku, chaos a utrpení, prohlásil Lipavský

Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen nevinných ukrajinských, ale i vlastních občanů a Evropanů. Na dnešní tiskové konferenci po jednání resortního krizového štábu to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ačkoli se Západ snažil o vyřešení situace diplomatickou a mírovou cestou, Rusko si vybralo cestu války, řekl ministr. "Jsme svědky neobhajitelné, ničím nepodložené a nevyprovokované agrese Ruska vůči Ukrajině," dodal.

V cestovatelském systému Drozd je registrováno zhruba 150 Čechů na Ukrajině, odpověděl na dotaz Lipavský. Víceméně jde o občany, kteří dlouhodobě v zemi žijí. Před invazí nevyjádřili přání odejít, není jasné, jakým způsobem se toto nyní promění, dodal šéf české diplomacie.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvedla ukrajinská agentura Unian. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/PetrFiala

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, vláda, boje, diplomacie, Fiala, Petr Fiala, Vladimir Vladimirovič Putin, Česko, Evropská unie, Pavel Žáček, ODS, Úřad vlády České republiky, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala: Rusko se podle Fialy dopustilo agrese, která nemůže zůstat bez odpovědi  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.