Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stopa Ladislava Vrabela v Českých Budějovicích: Oblíbená pizza i spory s městem

K soudu v Českých Budějovicích měl tento týden přijít Ladislav Vrabel. Bývalý provozovatel několika restaurací ale na jednání nedorazil. V uplynulých týdnech se jeho jméno skloňuje v souvislosti s demonstrací na Václavském náměstí v Praze, kam přišlo zhruba 70 tisíc lidí. Obyvatelé krajského města si na muže pamatují díky dobré pizze i řadě nejrůznějších sporů.

Jeden z posledních příběhů, který znají obyvatelé Českých Budějovic, se týká oblíbené pizzerie v Branišovské ulici. Ladislav Vrabel tam měl podnik s názvem Pizza Originala a zázemí si pronajal od SK Pedagog. Zástupci tohoto sportovního klubu na ty časy nevzpomínají v dobrém. Budějcké Drbně poskytl vyjádření předseda Přemysl Horák, kterému spor podle svých slov poškodil pověst. 

„Je pravda, že mě na pana Vrabela dost lidí upozorňovalo. Varovali mě před ním. Já s ním měl vztahy ne přátelské, ale na začátku zkrátka nebyl žádný problém,“ vzpomíná. 

Po zhruba roce chtěl Horák po nájemci mimo jiné, aby si udělal vlastní septik. „Když jsem něco chtěl, začal zbrojit. Přestal platit energie, chtěl jsem, aby měl elektřinu napsanou na sebe, to samozřejmě neudělal. Dopadlo to tak, že neplatil elektřinu, vodu anu nájem. Byl v tom za zhruba 90 tisíc korun,“ pokračuje Horák. 

Jelikož šlo o peníze členů SK Pedagog, začali věc řešit právníci. Obě strany na sebe podaly žalobu a potkaly se u soudu. Sportovní klub uspěl a nakonec nepřišel o žádné peníze. Pro zástupce klubu ale šlo o náročné období. Obyvatelé města příběh sledovali mimo jiné skrze výměnu názorů na sociálních sítích. 

Na demonstraci přišlo zhruba 70 tisíc lidí

„Byl jsem z toho hotovej. Propírali mě všude možně. Zničil mi pověst a trvalo asi rok, než jsem se z toho dostal. Já si v té době budoval nějaké jméno, zapojoval jsem se do sportovních témat a angažoval se v ODS, kde jsem nakonec musel skončit. Přál jsem si jít do sportovní komise, to se samozřejmě nestalo,“ vysvětluje Horák. 

Příběh skončil na konci roku 2020 a trval necelé dva roky. „Vítězství u soudu mi ale pomohlo. Ukázala se pravda a reputaci jsem si trochu napravil. To co se teď děje okolo pana Vrabela mě úplně očišťuje, jsem rád, že pravda vyšla najevo,“ dodává předseda klubu.

O vyjádření ke sporu požádala redakce také Ladislava Vrabela. Ten nejprve komunikoval e-mailem, kde si vyžádal otázky. Na ně ale ani přes urgenci neodpověděl. 

Vrabel se do povědomí široké veřejnosti zapsal především tím, že spolupořádal nedávnou demonstraci proti vládě Petra Fialy (ODS) na Václavském náměstí. V centru Prahy se začátkem září sešlo podle policie zhruba 70 tisíc lidí. 

Organizátoři demonstrace později zveřejnili údajný seznam finančních příspěvků na její pořádání. Mezi stovkami částek je i třináctitisícová položka, kterou poslal českobudějovický úřad práce. Ten ale demonstraci pochopitelně nepodpořil, jde o částku podpory v nezaměstnanosti. 

„Úřad práce ČR je správní úřad a jako takový vždy postupuje v souladu s platnou legislativou. Mezi jeho povinnosti patří i dodržování mlčenlivosti směrem ke klientům. Obecně ve vztahu je možno sdělit, že Úřad práce ČR v rámci celé republiky, tedy včetně českobudějovického regionu, nezaslal na uvedený účet žádnou částku, jejímž prostřednictvím by finančně podpořil demonstraci na Václavském náměstí,“ potvrdil redakci Drbny Jiří Beran, ředitel odboru zaměstnanosti KoP (kontaktní pracoviště, pozn. redakce) České Budějovice.

Jednání u soudu se na žádost Vrabela odložilo

Na otázku, komu účet patří, Vrabel redakci Drbny neodpověděl. Podle serveru Aktuálně.cz ale účet, na který peníze vybírá, patří jeho manželce. Sám Vrabel je v inslovenci. Své majetkové poměry měl vysvětlovat i tento týden u soudu v Českých Budějovicích. Z jednání se, ale na poslední chvíli omluvil. 

„Na soudní jednání jsem přijel, a to s předstihem jednoho dne, jelikož na hranicích a po cestě vždy existuje možnost zdržení. Moje manželka právě telefonovala s její matkou a bylo jí oznámeno, že se její stav rapidně zhoršil a matka musí jet okamžitě do nemocnice s “jméno v dokumentu začerněno”, kde bude pravděpodobně operována. Pro doplnění uvádím, že matka mojí manželky “jméno v dokumentu začerněno”. Na jaře podstoupila operaci, k “údaj začerněn”. Odjíždíme s manželkou do Srbska a žádám Vás tímto o omluvení mé osoby ze soudního jednání,“ napsal Vrabel v dopise, kterým se omluvil z jednání. Celé znění je zveřejněno na úřední desce Okresního soudu v Českých Budějovicích. Soudce Zdeněk Strnad na jeho žádost o odročení přistoupil, jednání se uskuteční 4. října. 

V Budějcích je jméno Ladislava Vrabela mediálně propírané už téměř dvacet let. V roce 2005 Vrabel koupil pizerii U Žáby. Prodal ji společnosti Fresh Pizzerie, ve které byl zmocněncem.

Budějovičtí radní pak ale odsouhlasili pizzerii výpověď z městského domu. O čtyři roky později pizzerie dostala výpověď z nájmu. Tím začaly soudní spory o platnost výpovědi. Ten samý rok se Vrabel v baru nepohodl s tajemníkem magistrátu Zdeňkem Řeřábkem.

Jeho slova si nahrál a zveřejnil na svém webu. Vrabel tehdy obvinil Řeřábka, že mu ulomil stěrače u auta. Záznam z kamery městské policie, kde byl podle deníku E15 zřejmě opilý tajemník, rovněž zveřejnil na svém webu. V roce 2010 pak tehdejší primátor Juraj Thoma (nyní Hnutí Občané pro Budějovice) odvolal Řeřábka kvůli dvaceti pracovním nedostatkům. Vyvolal tím puč uvnitř budějovické ODS. Zastupitelstvo později odvolalo Thomu. Vrábel se ho veřejně zastal a Řeřábek žaloval město. Později Vrabel zveřejnil, že úředníci odboru dopravy sledují v práci na internetu porno.

Vrabel se během migrační krize hlasitě ozýval proti příchodu muslimských uprchlíků. Na svém blogu na portále iDnes.cz se nazýval šéfredaktorem zpravodajského portálu IVČRN News. Sám byl zakladatel portálu 10NEWS.cz, který působil v letech 2013 a v roce 2014 přešel pod skupinu IVČRN. V letech 2008 až 2012 se podle svých slov věnoval politické korupci v jižních Čechách, kde založil a psal pro portál Ceske-Budejovice.cz. V posledních volbách kandidoval za hnutí Otevřme Česko – Chcípl PES jako lídr v Jihočeském kraji, kde získalo uskupení 0,44 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Vrabel

Štítky Ladislav Vrabel, České Budějovice, demonstrace, pizza, restaurace, Václavské náměstí, Praha, ODS, Úřad práce České republiky, peníze, Juraj Thoma, výpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stopa Ladislava Vrabela v Českých Budějovicích: Oblíbená pizza i spory s městem  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.