Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé nechtějí most přes Vltavu v Budějcích. Jaký je jeho pravý účel, ptají se

Velký odpor obyvatel vyvolal připravovaný most přes Vltavu, o kterém se začalo v posledních týdnech znovu mluvit. Zahájení stavby by mělo podle plánů kraje proběhnout v roce 2024, zprovoznění o dva roky později. Už teď ho ale někteří obyvatelé města odmítají.

Letos v březnu podepsal Jihočeský kraj s městem a Ředitelstvím silnic a dálnic memorandum o spolupráci na této stavbě. Jde o propojení silnice I/3 mezi obcemi Planá a Litvínovice a Lidické třídy. Součástí stavby je i přemostění Vltavy, které se napojí na Papírenskou ulici. Tu plánuje kraj rozšířit, polohově upravit a kompletně zrekonstruovat až po křižovatku s Lidickou třídou. Nové propojení by mělo podle kraje po svém dokončení doplnit komunikační skelet Českých Budějovic a odlehčit Mánesově ulici včetně Litvínovického mostu.

To se ale nelíbí některým obyvatelům Českých Budějovic, kteří už teď, v prvopočátku projektu, proti stavbě protestují. „V mnoha příspěvcích se uvádí, že nový most odlehčí dopravní situaci v Mánesově ulici. V jiných příspěvcích se uvádí, že je potřeba udělat nový most k nemocnici. Jaký je pravý účel nového mostu do Papírenské ulice, když se doprava začne "štosovat" do Lidické ulice,“ ptají se obyvatelé v otevřeném dopise, který zaslali hejtmanovi Jihočeského kraje. Proti projektu chtějí bojovat a zastavit ho.

Podle nich by měl kraj počkat na zprovoznění Jižní tangenty, která má odklonit tranzitní dopravu z města. „Jaký druh dopravy bude jezdit přes nový most?“ stojí v dopise. V něm obyvatelé Rožnova upozorňují také na to, že přímo v Papírenské ulici se nachází školka, TJ Meteor nebo cyklostezka.

„Děti mají každý den možnost chodit na procházky v klidné lokalitě a využívat zdravého vzduchu na školní zahrádce. Oblast Papírenské ulice je cenné rekreační území – TJ Meteor, frekventovaná cyklostezka a obyvatelé si to silně uvědomují, zvláště v době post-covidové, kdy všichni se věnují pohybu na čerstvém a zdravém vzduchu,“ píše Spolek za klidnou Papírenskou.

Na dopis reagovala vedoucí dopravního odboru Andrea Tetourová, která slíbila, že se vedení kraje s občany potká a celý projekt s nimi projedná. „Projektové práce na propojení silnice I/3 a Lidické třídy jsou nyní na samém počátku. Pan hejtman se s vámi rád potká a povede s vámi diskusi nad projektem,“ napsala.

Spolek se kromě Jihočeského kraje obrátil také na vedení města. I od nich chtěl vědět, jaký je přesný důvod této plánované stavby. Se svými podněty plánuje vystoupit na pondělním zasedání městského zastupitelstva.

Podle krajského webu o dopravních stavbách by mělo být stavební povolení vydáno v roce 2023, o rok později by měla začít výstavba a o dva roky později uvedení do provozu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky doprava, dopravní stavba, most, Papírenská, odpor, Spolek za klidnou Papírenskou, Vltava, České Budějovice, projekt, Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Planá, Litvínovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé nechtějí most přes Vltavu v Budějcích. Jaký je jeho pravý účel, ptají se  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.