Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Potřetí podmínka. Soud opět zopakoval verdikt v kauze sexuálního nátlaku přerovského exradního

Stejný verdikt již potřetí vynesl přerovský okresní soud v případu místního politika Marka Dostála, obžalovaného za sexuální nátlak na jeho tehdejší zaměstnankyni. Soud rozhodl o ročním podmíněném trestu a úhradě nemajetkové újmy pro poškozenou ve výši 50 tisíc korun. Dostál se i tentokrát odvolal.

Přerovský soud se kauzou zabývá od roku 2019. Poprvé mu případ před dvěma lety vrátil Nejvyšší soud a loni v neveřejném jednání znovu olomoucký krajský soud.

Marek Dostál podle rozsudku na podzim 2017 zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, dvakrát přiměl k orálnímu styku. Svou roli u soudu hrálo také to, že se na její stranu postavili znalci, kteří její výpověď označili za věrohodnou. Podle nich trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Podle soudce Jana Rektora je nemožné, aby žena přelstila dva soudní znalce a navíc čtyři roky předstírala psychickou poruchu, kvůli kterým navštěvovala odborníky. "Trest je podle nás adekvátní, také v otázce náhrady škody soud rozhodl stejně jako v předchozích rozsudcích," uvedl soudce.

Soud ke stejnému rozhodnutí dospěl po doplnění dokazování. Šlo mimo jiné o výslech údajné oběti v hlavním líčení. Podle žalobkyně Šárky Pivodové se na jejím názoru nic nezměnilo. "Beze vších pochybností je spolehlivě prokázáno, že obžalovaný se žalovaných jednání dopustil," řekla státní zástupkyně. Dodala, že jednal z pozice zaměstnavatele a zneužil její finanční situace. „Byl si z jejího jednání zcela jasně vědom, že s ním pohlavní styk mít nechce a že se mu podvoluje pouze pod tlakem situace,“ prohlásila Pivodová.

Dostál svou vinu po celou dobu popíral a tvrdil, že šlo o mstu ženy, která mu zpronevěřila peníze. Během čtyřletého procesu se i tato zpronevěra dostala před soud; ženu soud za tento čin potrestal tříměsíčním podmíněným trestem s ročním zkušebním odkladem včetně náhrady škody 10 tisíc korun. Obhajoba dnes poukázala na základní nedostatky obžaloby, a to přesného údaje, kdy se měly jednotlivé útoky odehrát. "Na těchto důkazech vinu dokázat nelze," mínil jeden z Dostálových obhájců. Podle soudce Rektora však to, že si žena přesný den nepamatuje, neznamená, že se útok nestal.

Obžalovaný byl po posledních komunálních volbách zvolen přerovským radním za ODS. Poté, co případ vyšel najevo, na funkci rezignoval. Následně vystoupil i z ODS, mandát přerovského zastupitele si ponechal. V nadcházejících komunálních volbách znovu kandiduje, je lídrem nově založeného hnutí Srdce Přerova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky sexuální obtěžování, soud, Marek Dostál, Přerov, Krajský soud v Ostravě, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potřetí podmínka. Soud opět zopakoval verdikt v kauze sexuálního nátlaku přerovského exradního  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.