Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lídr ODS Zácha kandiduje na primátora Přerova, pobývá však ve Veselíčku

Lídr ODS a současný radní Michal Zácha se chce stát primátorem Přerova, přebývá však jinde. Zácha je s Přerovem spjatý od narození a má zde trvalé bydliště, pobývá však ve Veselíčku na Přerovsku. Tvrdí, že jde o chalupu, místní lidé však potvrdili, že zde normálně bydlí.

Zácha, který je zároveň náměstkem hejtmana Olomouckého kraje, žádný zákon neporušuje. Aby mohl někdo volit nebo být volen, stačí, aby měl v dané obci nebo městě zapsané trvalé bydliště. 

"V případě trvalého pobytu se jedná o trvalý pobyt ve smyslu evidenčním, což je přihlášení se k trvalému pobytu v obci na  příslušném úřadě. Příslušný registrační úřad pak v rámci registrace kandidátní listiny neověřuje a ani tak činit nemůže, zda kandidát v dané obci vedle toho, že je v ní přihlášen k trvalému pobytu, skutečně fakticky pobývá," potvrdil Adam Rőzler z odbor tisku Ministerstvo vnitra ČR.

Zácha pobývá ve Veselíčku na Přerovsku. "Samozřejmě, že tady bydlí, to je je všeobecně známo. Fakticky tady má bydliště," potvrdil jeden z obyvatel Veselíčka.

Zácha však tvrdí, že bydlí tam, kde má trvalé bydliště. "Nevidím nic špatného na tom, že člověk při mé profesi tráví určitý čas ve svém soukromém životě na chalupě. Když budete mít chalupu, také na ní budete přebývat," hájil se lídr ODS.

S Přerovem je Zácha spojený od narození a studoval zde. V letech 2011 až 2014 pracoval jako náměstek primátora Přerova, nyní je radním.

Podle některých politologů není v pořádku, když politik fakticky bydlí někde jinde, než kde kandiduje. V minulosti měl stejný problém například komunistický radní Prostějova Jaroslav Šlambor, který fakticky bydlel ve Skalce na Prostějovsku. Takové jednání Ústavní soud v jednom z posuzovaných případ označil za obcházení volebního zákona.

Podle politologa Miloše Gregora z Masarykovy univerzity v Brně kandidátskou turistiku zhodnotí až voliči, protože tito kandidáti zákon neporušují. "Je pouze na voličích, jakým způsobem vybírají kandidáty, jestli je jim úplně jedno, zda se jedná o někoho, kdo ve městě vůbec nepobývá nebo se tam přistěhoval nedávno nebo je tam pouze formálně. Pokud je to voličům jedno, je legitimní, že toho kandidáti využijí. Zpravidla se tato kandidátská turistika koná v místech, kde má kandidát pocit, že má větší šanci na zvolení. Pak je to na vyhodnocení voličů, zda uvěří takovému kandidátovi, že bude v případě zvolení nejlépe reprezentovat právě jejich obec," komentoval tuto situaci politolog.

Politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci v tom problém nevidí. "Velká část Čechů má více nemovitostí. Dnes můžete bydlet třeba v Olšanech u Prostějova, Smržicích, ale celý život jste žili v Prostějově. Prostějov znáte. Podobně celá řada studentů dnes bydlí v Brně, Olomouci a do Prostějova se vrací volit nebo i za některé strany kandidují. V Prostějove tráví již minimum času, ale znají jej, sledují politiku a není důvod jim odmítat pasivní i aktivní volební právo proto, že studují a bydlí tak v místě univerzity," míní Lysek.

Nález Ústavního soudu číslo Pl. ÚS 6/11 z května roku 2011
V situaci, kdy je trvalý pobyt rozhodujícím kritériem pro vznik aktivního i pasivního volebního práva, je třeba pečlivě zkoumat skutečnost, zda přihlášení nebylo účelovým jednáním, tedy jednáním obcházejícím volební zákon. Právo na trvalý pobyt není důvod upřednostnit před právem občanů územního společenství, aby se na jeho samosprávě podíleli pouze ti, kdo do tohoto společenství skutečně patří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto michalzacha.cz

Štítky komunální volby, bydliště, trvalé, kandidát, Přerov, Zácha, ODS, Michal Zácha, Veselíčko, trvalý pobyt, chalupa, okres Přerov, Prostějov, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídr ODS Zácha kandiduje na primátora Přerova, pobývá však ve Veselíčku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.