Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pěstitel léčebného konopí Dvořák milost od prezidenta nedostal. Žádost zamítl ministr spravedlnosti

Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení, nedostal milost. V zastoupení prezident žádost o prominutí zbytku trestu zamítl ministr spravedlnosti. Dvořák je nyní ve věznici v Břeclavi.

"Ministr spravedlnosti na základě rozhodnutí prezidenta republiky o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti a v souladu s ustanovením zákona o trestním řízení soudním zamítá žádost o prominutí zbytku trestu odnětí svobody podanou ve prospěch Dušana Dvořáka," sdělil v rozhodnutí, které neobsahuje žádné odůvodnění, ministr spravedlnosti Petr Blažek (ODS).

Žádost o milost podal sám Dvořák a podpořili ji jeho příznivci. "Z jednadvaceti milostí, které Miloš Zeman udělil, byly dvě, které ministr zamítl," vzkázal z břeclavského vězení v dopise Dušan Dvořák. Argumentoval především tím, že od ledna letošního roku po novele zákona nejsou jeho odsouzení ani přestupky, protože se zvýšil limit THC v konopí na jedno procento, což nepřekročil.

Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.

Nedávno vyšlo najevo, že české soudy v případu Dušana Dvořáka ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu na začátku roku 2022 devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, soud vrátil.

Podle Dvořáka, který ve vězení před časem prožil své šedesáté narozeniny, je to potvrzení toho, že české soudy v jeho případě rozhodují v rozporu s důkazy.

"Předsedkyně senátu Adéla Pluskalová tvrdila, že u mne police nikdy nenašla konopná léčiva. A kraj to v rozporu s důkazy posvětil. Ale Pluskalová vrací tinktury," napsal před časem znechucený Dvořák z vězení. Dvořák má velkou podporu veřejnosti, na jeho pomoc probíhají sbírky a benefiční koncerty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Dušan Dvořák, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, léčitel, konopí, vězení, milost, prezident, ministr spravedlnosti, Prostějov, věznice, okres Prostějov, Břeclav, Petr Blažek, Miloš Zeman, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Kdyby to konopí pěstoval v Lánech tak by milost byla na pořadu dne.

Čtvrtek, 25. srpna 2022, 09:22Odpovědět

Dušan Skříšovský

Pan Dvorak udelal zasadni chybu. Neokradl stat o miliardy jakozto politik pripadne dosazeny politiem na teple mistecko. Kdyby kradl jako reditel lanskych lesu, tak je omilostnen okamzite. To je proste nas stat a nase zlodejska zkorumpovana politicka scena. Vitejte v bananove republice.

Úterý, 23. srpna 2022, 06:35Odpovědět

Pěstitel léčebného konopí Dvořák milost od prezidenta nedostal. Žádost zamítl ministr spravedlnosti  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.