Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Českých Budějovic vznikla supercela, informovali meteorologové

Česko zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky. Nejnebezpečnější situace byla podle meteorologů v jižních Čechách, kde se bouřky zformovaly na linii konvergence. Na západ od Českých Budějovice se podle Českého hydrometeorologického ústavu dokonce vytvořila slabší supercela.

Bouřky dorazily na jih Čech v pátek odpoledne, jak varovali meteorologové. Kolem sedmé hodiny večer uvedli, že právě tady začíná být situace nejvážnější. „Bouřky se zformovaly na linii konvergence (shíhavosti proudění). Tím pádem mohou přecházet přes daná místa "v řadě" a způsobovat lokální přívalové srážky. Dejte v této oblasti pozor na blesky," varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Z jihu Čech se bouřky postupně přesunuly do Středočeského kraje. 

Podle meteorologů se navíc během bouřek vytvořila na západ od Českých Budějovic slabší supercela. „Bouřkám v Čechách i přes dobrou dynamickou podporu chybí bohužel dostatek energie. I tak vznikla ale na západ od Českých Budějovic slabší supercela," uvedli na Twitteru.

Pod příspěvkem je někteří lidé zkritizovali za použití slova bouhužel. „Bylo to míněno ve vztahu k výstraze, která příliš nevychází. Rozhodně ne ve vztahu k případným škodám,“ omlouvali se meteorologové.

Jihočeštíhasiči zasahovali podle mluvčí Venduly Matějů u devatenácti případů. Nejvíce jich bylo na Milevsku. „Tady zatím evidujeme osm případů čerpání vody ze sklepů, jedno čerpání máme také v Českém Krumlově a Sepekově. Zbytek zásahů je odklízení popadaných stromů, a to hlavně u Bechyně a Jistebnice,“ uvedla po osmé hodině večer. 

Výstraha před velmi silnými bouřkami trvá až do sobotní jedné hodiny ráno. Doprovázet je mohou kroupy a silný vítr. Přívalový déšť může rozvodnit malé toky, zatopit podjezdy nebo podemlít komunikace. V Plzeňském a části Jihočeského kraje proto do sobotního poledne platí také povodňová bdělost. Znamená to riziko vzestupu hladin, kdy se ale voda ještě nevylévá z břehů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, meteorologové, výstraha, bouřky, supercela, České Budějovice, Česko, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj, Středočeský kraj, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Českých Budějovic vznikla supercela, informovali meteorologové  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.