Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dva tisíce pacientů z Jeseníku bez lékařské péče. Po zavření ordinace se o ně na čas postarají ostatní lékaři

O téměř dvě tisícovky lidí z Jeseníku, kteří se tento týden ocitli zcela bez lékařské péče, se na přechodnou dobu postarají ostatní praktičtí lékaři z okolí. Jedna z jesenických lékařek totiž náhle ukončila činnost. Starostka Jeseníku jede v pondělí situaci řešit s ministrem zdravotnictví.

"Chci poděkovat lékařům v Jeseníku. Zachovali se skvěle a přechodně pomůžou lidem, kteří přišli o péči praktického lékaře, když paní Grabovská zavřela ordinaci. Je důležité vědět, že většina doktorů ctí Hypokratovu přísahu i české zákony a záleží jim na zdraví lidí," oznámila starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Zdejší lékařka Irena Grabovská měla podle jednatele Jesenické polikliniky dohodu o převodu ordinace, ta se však nenaplnila a lékařka tento týden oznámila konec.

Podle starostky Jeseníku nemohou ovšem zdejší praktičtí lékaři suplovat svou kolegyni dlouhodobě. "Samozřejmě je to přechodné řešení, přijmou jen akutní neodkladné případy. Bez zdravotních karet pacientů, které stále drží u sebe paní Grabovská, navíc nemohou dobře léčit ani předepisovat léky," zlobila se Blišťanová.

Stanovisko doktorky Grabovské není k dispozici, svůj kontaktní telefon má nedostupný.

Starostka Jeseníku dodala, že zajištění lékařské péče pro dvě tisícovky lidí se nyní věnuje v podstatě nepřetržitě. "Celé dny jezdím, volám a absolvuji jednání, i když zajištění lékařské péče nespadá pod město a ani na to nemáme kompetence," popsala starostka.

Hned v pondělí jede přímo za ministrem zdravotnictví. "Snad se ledy pohnou správným směrem," uvedla na sociálních sítích Blišťanová.

Osiřelým pacientům doporučuje, aby se obrátili na svou zdravotní pojišťovnu a požádali o zajištění praktického lékaře. Pojišťovna má povinnost lékaře zajistit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Zdeňka Blišťanová

Štítky praktický lékař, konec, Irena Grabovská, péče, ordinace, Jeseník, Olomoucký kraj, zdravotnictví, lékař, pacient, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petko Kotov

"Je důležité vědět, že většina doktorů ctí Hypokratovu přísahu ..." - Hippokratovu, prosím.

Neděle, 14. srpna 2022, 16:09Odpovědět

Dva tisíce pacientů z Jeseníku bez lékařské péče. Po zavření ordinace se o ně na čas postarají ostatní lékaři  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.