Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavný Stanley Cup je na den v Plzni. Domů ho přivezl ukázat fanouškům vítěz NHL, brankář Pavel Francouz

Zcela stylově, na legendárním americkém džípu Willis dovezl do rodné Plzně český hokejový brankář Pavel Francouz nejslavnější hokejovou trofej Stanley Cup. Plzeňský sympaťák vyhrál se svým týmem Colorado Avalanche NHL a jako první evropský hráč dostal letos možnost představit trofej doma svým fanouškům hned, jak pohár přiletěl do Evropy se svými strážci.

Bezprostředně po vítězství v NHL projevil Pavel Francouz osobní přání, přivézt Stanley Cup do Plzně v džípu. A toto přání se mu vyplnilo. S trofejí ve slavním válečném vozidlu, který se především v Plzni těší obrovské oblibě, zamířil Pavel Francouz do areálu Plzeňského Prazdroje. Tam už na něj netrpělivě čekaly stovky nadšených fanoušků.

Gólman vítězného týmu NHL si oslavy patřičně užíval. S fanoušky se ještě za jízdy džípem fotografoval a rozdával podpisy. Lidé skandovali heslo „Francouz na Hrad.“ Největší euforii fanoušků odstartoval okamžik, kdy se brankář objevil s pohárem na hlavním pódiu a zvedl ho nad hlavu. Lidé na źcela zaplněném prostranství pivovaru nadšeně aplaudovali. Na pódiu pak přivítal Pavla Francouze primátor Plzně Pavel Šindelář, který mu poblahopřál k životnímu úspěchu. S gratulacemi pak přicházely další plzeňské osobnosti. 

„Jsem rád, že mohu slavit na takovém ikonickém místě, jako je Plzeňský Prazdroj, ten džíp, to bylo prostě spontánní rozhodnutí. Užívám si to na maximum. Měl jsem doma s rodinou i s pohárem už snídani, teď jsem rád, že mohu pohár ukázat co největšímu počtu lidí. Odpoledne bude soukromá oslava s nejbližšími přáteli. Nepočítám s tím, že bych pohár naplnil nějakým jídlem nebo pitím,“ řekl Pavel Francouz. Krátce před setkáním s veřejností ale navštívil Pavel Francouz i s pohárem pivovarské sklepy, kde Stanley Cup naplnil slavným plzeňským pivem a z poháru se také napil. 

Svěřil se i s pocity, jaké to bylo, když poprvé mohl zvednout trofej nad hlavu. „Bylo to, jako když skočíte šipku pod jez a mele vás to tam. Člověk se zmítá v obrovské bouři emocí. Když jsem zvedl pohár nad hlavu a viděl jsem se v odrazu, tak to bylo něco, co se snad ani nedá popsat. Byl to skvělý pocit. Druhý den jsem se probudil a říkal jsem si jestli to nebyl jen sen. Ale pak jsem ten pohár uviděl v našem autobusu.“

„Mám k tomu poháru obrovský respekt, je to kus hokejové historie, držet ho v rukou je pro mě obrovská čest. Přistupuji k tomu, jako bych držel své vlastní dítě. Neplánuji s pohárem nějaké šílenosti, nebudu s ním skákat do bazénu. Doufám, že se po mé oslavě vrátí tak, že nebude mít ani šrám navíc.“ Oslavy titulu byly podle Pavla Francouze bouřlivé. Vyvrátil tvrzení, že byl nejvíce opilý ze všech hráčů. „Nebyl jsem nejvíce opilý, ale byl jsem nejrychleji opilý. Celý den jsem nic nejedl. Potom ten stres a spontánní radování, to udělalo své…“

Během setkání s novináři připomenul Pavel Francouz i svého otce, který ho během kariéry významě podporoval. „Vždy mi říkal možná trochu v nadsázce, že až budu mít ten prstýnek, bude opravdu spokojený. Teď se mu to vyplnilo. Když byl za mnou v Coloradu během sezony v lednu, tak jsme vyhráli všech devět domácích zápasů. Když začalo play off, tak jsem se ho jen ptal, jestli nechce dorazit. A máma ho vyslala se slovy: „Jeď tam a postarej se o to." Tak jsem tu misi splnil," konstatoval Francouz.

Z Plzně zamíří Stanley Cup do Německa do Mnichova, strážci ho povezou autem, party bude pokračovat. „Já začínám dneškem tu evropskou tour, pak už jde pohár přes Německo do Švédska, do Finska. Colorado má dost evropských hráčů. Bude to nabité,“ dodal Pavel Francouz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš, 1x NHL, 1x Plzeňský Prazdroj

Štítky Stanley Cup, Pavel Francouz, brankář, vítěz NHL, Colorado, přijel na džípu, HC Škoda Plzeň, National Hockey League, hokej, Colorado Avalanche, Evropa, Plzeňský Prazdroj, a. s., Německo, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný Stanley Cup je na den v Plzni. Domů ho přivezl ukázat fanouškům vítěz NHL, brankář Pavel Francouz  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.