Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letní dovolené se prodraží v případě, že žádáte o nový pas ve zkrácené lhůtě. Připravte si na něj šest tisíc korun

Do zemí Evropské unie a smluvních států, cestovní pasy potřeba nejsou. Při cestách na dovolené postačí jen občanský průkaz. Kdo ale zjistil, že má propadlý pas a chtěl by na last minute dovolenou mimo státy EU, správní poplatek za vyhotovení cestovního pasu vydaného do 24 hodin pracovního dne, činí šest tisíc korun. V případě vydání pasu do pěti dnů jsou to tři tisíce.

Oblíbené destinace českých turistů, jakými jsou Chorvatsko, Řecko, Bulharsko, Španělsko, Itálie a další státy Evropské unie, můžeme procestovat i na občanský průkaz. Ten lze předložit i do některých států mimo unii, jako je Island, Norsko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Lichtenštejnsko, Švýcarsko, Srbsko, Černá Hora, Gruzie, Makedonie, Moldavie nebo Kosovská republika. Tady je potřeba občanský průkaz s biometrickými údaji.

Občanský průkaz

Běžná lhůta pro vystavení občanského průkazu je třicet dní. Lze si jej nechat vystavit i ve zkrácené lhůtě do 24 hodin pracovního dne. Občané starší patnácti let za něj zaplatí tisíc korun. Mladší pak o polovinu méně. Občanský průkaz vydaný do pěti pracovních dnů vyjde u osob mladších patnácti let na tři sta korun, u starších na pětistovku. Výše správních poplatků u občanských průkazů, které jsou vydány expresně, jsou podstatně nižší, než je tomu u cestovních pasů.

Občanský průkaz nebo pas musí mí při cestě do zahraničí všechny děti. Cestovní doklad rozhodně nenahrazuje rodný list dítěte. Občanský průkaz je možné zřídit dětem mladším patnácti let. Jeho platnost je pět let a je vydáván za poplatek sto korun.

Dětem do patnácti let musí doklady vyřídit zákonný zástupce na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností nebo u Ministerstva vnitra, pokud jde o žádost o občanský průkaz nebo cestovní pas ve zkrácené lhůtě.

Cestovní pas

Za vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě třiceti dnů, zaplatíte správní poplatek šest set korun. Za pas vydaný ve lhůtě do 24 hodin pracovního dne, zaplatíte šest tisíc korun. U dětí do patnácti let jsou to dva tisíce korun. U pasu vydaného do pěti pracovních dnů si připravte tři tisíce a u dětí do patnácti let rovnou tisícikorunu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Náchod

Štítky cestovní doklad, pas, občanský průkaz, zkrácená lhůta, správní poplatek, dovolená, cestovní pas, Evropská unie, pracovní den, Řecko, Itálie, Španělsko, Chorvatsko, Bulharsko, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

V Německu na počkáni to stojí 24 EUR tady 240 EUR, hlavě že Němcům dotujeme elektrickou energii a oni nám ji předraženou přeprodávají. Plyn kupuji od Ruska a nám ho přeprodávají. Je to k blití, naše vláda je vlastizrádce, patří před soud.

Pondělí, 18. července 2022, 11:00Odpovědět

Letní dovolené se prodraží v případě, že žádáte o nový pas ve zkrácené lhůtě. Připravte si na něj šest tisíc korun  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.