Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Při povodních před 25 lety lidé bojovali s živly. Vznikaly emotivní fotografie

Při povodních před 25 lety obyvatelé Olomouce bojovali s živlem, který do té doby nepoznali. Vznikaly emotivní fotografie, které dokreslovaly ničivou sílu povodní. Jednou z nich je záběr olomouckého hasiče, který pomáhá staršímu muži se psem. Oba mají po pás vody a snaží se dostat do bezpečí.

Na fotografii je hasič Květoslav Zabák, který je stále ve službě. "Kdo tehdy mohl, tak skočil do zásahového obleku a pomáhal lidem, aby se mohli dostat ze svých domovů. Všimnul jsem si staršího muže, který se brodil ulicí kapitána Nálepky a vedle něj plaval na vodítku pes. Šel jsem muži pomoci, aby se co nejrychleji dostal na sucho a nic se mu nestalo. To, že mě někdo fotí, jsem netušil, dozvěděl jsem se to až zpětně z tisku,“ vysvětluje hasič. 

Na snímek si vzpomíná i jeho autor, olomoucký fotograf Luděk Peřina, který tehdy pracoval pro MF Dnes. "Vybavuji si to přesně. Pohyboval jsem se v okolí kostela, v ulicích bylo tolik vody, že jsem měl fotobrašnu zavěšenou na krku, abych si neponičil techniku. Fotil jsem hasiče, vojáky, celou tu zkázu. Během své třicetileté kariéry jsem vytvořil statisíce záběrů. Tento mi přesto utkvěl v paměti," popisuje uznávaný fotograf.  

Hasič Květoslav Zabák si vzpomíná, jak se vrátil v pondělí z dovolené a na stanici už byly částečně zaplavené sklepy. V noci z úterý na středu se situace zhoršila a ráno záchranáři jeli evakuovat vojenskou nemocnici. Pacienty nosili hasiči a vojáci před Gorazdův kostel, kde bylo sucho. Odtud je pak vojenským speciálem odváželi do bezpečí. Okolní ulice už byly zaplavené více než metrem vody. 

"Byli jsme tehdy pět dní v kuse v práci, v noci spali, kde se dalo. Každý si našel místo pro krátký odpočinek. Ráno jsme pak sedli do člunů a přímo z hasičárny vpluli do okolních sídlišť a rozváželi jsme lidem jídlo a vodu. Následky povodní jsme ale likvidovali ještě dlouho po tom, co opadla voda," uvedl v tiskové zprávě záchranář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luděk Peřina, archiv Květoslava Zabáka

Štítky povodně, fotografie, emoce, záchrana, historie, hasiči, Olomouc, povodeň, Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při povodních před 25 lety lidé bojovali s živly. Vznikaly emotivní fotografie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.