Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlavní favorité voleb v Liberci už mají lídry. ANO povede Šárka Prachařová

Podoba kandidátek pro podzimní komunální volby je u stran s největšími šancemi na zvolení zveřejněná. Nejdéle se čekalo u ANO, které v pondělí jako lídra představilo dosavadní zastupitelku Šárku Prachařovou. Kandidátní listiny zatím podalo sedm stran, před čtyřmi lety kandidovalo celkem 12 uskupení.

Vítězství obhajují Starostové pro Liberecký kraj v koalici s lidovci a TOP 09, kteří před čtyřmi lety získali 32,1 procenta hlasů. Lídrem je opět primátor Jaroslav Zámečník. „Podařilo se nám celou dobu udržet stabilitu pro město a doufám i jistotu pro občany," řekl.

VOLBY 2018 V roce 2018 pro starosty v koalici s TOP 09 a KDU-ČSL hlasovalo 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Změna pro Liberec obsadila šest křesel a za ní skončila ODS se čtyřmi mandáty. Uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! má dva zastupitele. Na koalici se dohodli vítězní starostové s ANO a ODS, v 39členném zastupitelstvu mají 31 hlasů.

Druhou stranou co do výsledku bylo ANO. To první místa kandidátky oznámilo až nyní. Hnutí v Liberci povede liberecká zastupitelka a radní a krajská zastupitelka Šárka Prachařová. „Naši současní starostové, radní a zastupitelé ve vedeních měst a obcí však dokázali svá města a obce provést krizovými obdobími a navíc připravit projekty pro jejich další rozvoj. Mnohdy bylo velice těžké najít další peníze a energii, ale zvládli jsme to,“ okomentovala výběr Prachařové krajská předsedkyně ANO Jitka Volfová.

Liberecká kandidátka ANO získala zajímavé jméno. Jako trojka bude kandidovat dosavadní náměstek primátora Jiří Šolc. Ten by se totiž u Starostů nedostal na volitelné místo. Zvolil proto přestup. „Rozhodl jsem se, že to nezabalím…neodejdu do ústraní, jak by si někteří přáli a budu kandidovat na kandidátce kde o mé znalosti, zkušenosti a dovednosti skutečně budou stát,“ oznámil Jiří Šolc na facebooku.

V nadcházejících volbách se nepředstaví Změna pro Liberec, její zastupitelé se spojili s kandidátkou Liberce otevřeného lidem (LOL). Jedničkou je Jaromír Baxa. „Chci Liberec jako město, kde žijí spokojení lidé, kteří na své město mohou být hrdí. Díky dlouholeté práci vím, co zlepšit, aby se naše město pohnulo dopředu,“ myslí si dlouholetý zastupitel a také vysokoškolský pedagog.

V současném zastupitelstvu je také ODS. Ta tentokrát půjde do voleb ve spolupráci s Unií pro sport a zdraví. Kandidátku stejně jako před čtyřmi lety povede Petr Židek. „Spolupráce se sportovci si velmi vážíme a přijde nám toto spojení logické. ODS Liberec byla vždy zastáncem a podporovatelem širokých sportovních aktivit, a to především dětí a mládeže,“ řekl.

Do libereckého zastupitelstva budou premiérově kandidovat také Piráti, které povede copywrighter Jan Hruška, o restart se pokusí ČSSD v čele s učitelem Ivanem Hrbkem. Do zastupitelstva bude kandidovat také SPD, které si vybralo jako lídra ředitele Mobile muzea Svatopluka Holatu, který bude také kandidovat do Senátu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, Liberec, komunální volby, ano, starostové, změna, zelení, ODS, piráti, ANO 2011, koalice, TOP 09, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Jiří Šolc, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní favorité voleb v Liberci už mají lídry. ANO povede Šárka Prachařová  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.