Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokolové vyzvali politiky k podpoře sportu, řešit chtějí finance i energie

Delegáti sjezdu České obce sokolské (ČOS) dnes vyzvali politiky, aby pomohli sportu, který je podle nich v kritické situaci. Chtějí, aby jeho financování mělo stejnou prioritu jako kultura. Zároveň žádají přijetí dotačních pravidel na úhradu rostoucích nákladů na energie u sokolské sportovní infrastruktury.

Sokolové mimo jiné požadují, aby ministerstvo a Národní sportovní agentura (NSA) urychleně začaly plnit vládou schválenou koncepci Sport 2025. Podle ní by mělo jít v roce 2025 na sport minimálně 19 miliard korun. Na tuto koncepci ve středu poukazoval i předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. „Pokud by měl být cíl koncepce v roce 2025 splněn, musely by být výdaje na sport v následujících letech meziročně navyšovány o sto procent," upozornil Jansta.

Sokolové rovněž vyzvali NSA, aby se intenzivně zabývala narovnáním financování sportu pro všechny. „Respektive spravedlivým financováním ČOS, která je dlouhodobě a dramaticky - oproti sportovním svazům - podfinancovaná," uvedl mluvčí ČOS Jiří Reichl.

Sokol, který se řadí mezi nejstarší spolky v Česku, vznikl 16. února 1862, kdy Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner založili Tělocvičnou jednotu pražskou se znakem sokola v letu. V současnosti má Česká obec sokolská 152.000 členů.

Také delegáti valné hromady České unie sportu ve středu vyzvali vládu, aby urychleně začala jednat. Situaci českého sportu označili za nejhorší v historii. Spojení poklesu státní podpory a energetické krize, která přináší nárůst výdajů na provoz sportovišť, může mít podle nich dalekosáhlé důsledky včetně uzavírání sportovišť a krachu klubů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v týdnu po jednání vlády uvedl, že se jednání nebrání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, sporty, Sokol, sport, NSA, Miroslav Jansta, Česká unie sportu, z.s., Národní sportovní agentura, Jiří Reichl, Miroslav Tyrš, Česká obec sokolská, Jindřich Fügner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolové vyzvali politiky k podpoře sportu, řešit chtějí finance i energie  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.