Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Těsně u hranic se SRN může Plzeňský kraj vybudovat stanové městečko pro romské uprchlíky z Ukrajiny

S využitím pozemků v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku pro stavbu stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny souhlasí ministerstvo školství. Po jednání Ústředního krizového štábu to potvrdil náměstek ředitele hasičů Petr Ošlejšek. Nyní podle něj bude následovat prohlídka místa. Stanové městečko na území Plzeňského kraje by mohlo mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají městečka v pražských Malešicích a Troji.

"V současné době bylo dohodnuto, že ministerstvo školství souhlasí s použitím těchto pozemků," řekl novinářům Petr Ošlejšek. Kraj bude nyní podle něj jednat s ministerstvem školství přímo na místě. Hasiči podle náměstka zjistí, jaké jsou na pozemku prostorové možnosti a možnosti připojení k elektřině a vodě. Do 20 hodin od požadavku Plzeňského kraje jsou schopni zahájit stavbu a po dalších 12 hodinách postavené stany předat k užívání.

Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě stanového městečka pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Pro lokalitu Nové Domky potřebuje právě povolení ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.

Náměstek ministra vnitra Radek Kaňa novinářům po jednání štábu řekl, že v nouzovém stavu kraj souhlas krizového štábu nepotřebuje, protože dané kompetence má hejtman. Těší ho, že se Plzeňský kraj myšlenky na vystavění stanového městečka ujal. Ze státních hmotných rezerv mají podle něj jít stany a veškeré vybavení. O dalších místech, kde by stanová městečka mohla vyrůst, štáb nejednal, řekl Kaňa.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti) ale řekl, že potřebuje písemné informace o vybavení, které má být ze státních rezerv poskytnuto. Kraj podle něj začne řešit stavbu stanového městečka až poté, co dá ústřední krizový štáb pokyn Správě státních hmotných rezerv (SSHR), že má kraji vyhovět. "My na to pak musíme udělat projekt. A potřebujeme tedy vědět, co nám dají a jestli to podle toho půjde postavit. Tedy jestli to (vybavení) do Nových Domků vůbec dostaneme. Jestli nakonec nebudeme muset řešit podstatně větší prostor, jako je třeba letiště v Líních (u Plzně)," uvedl Rudolf Špoták.

Důvodem poslání žádosti krizovému štábu je podle Špotáka to, že ukrajinských Romů začíná přibývat a jejich lustrace, která trvala dříve 24 až 48 hodin, se prodloužila na 80 hodin. Do doby, než se prověří, zda nemají dvojí občanství, nemohou dostat vízum ani sociální dávku, nelze je zaregistrovat a kraj jim nemůže zajišťovat ubytování. Pro tuto skupinu proto kraj potřebuje vytvořit nouzové ubytování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky stanové městečko, romští uprchlíci, stavba stanového městečka, nouzové ubytování, lustrace uprchlíků, Ústřední krizový štáb, ministerstvo školství, Plzeňský kraj, Ukrajina, uprchlík, pozemek, Německo, okres Tachov, Rozvadov, Malešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těsně u hranic se SRN může Plzeňský kraj vybudovat stanové městečko pro romské uprchlíky z Ukrajiny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.