Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nenechavci loupí v chráněných oblastech Olomouckého kraje. Z půdy vyrýpli koniklece i kriticky ohrožený křivatec

Místo konikleců vyryté obdélníky do zeminy. Mimořádně vzácné rostliny odnášejí i letos z chráněných území nenechavci, kteří si zřejmě chtějí ozvláštnit vlastní zahradu či skalku. Ochranáři z Olomouckého kraje evidují případy krádeže rostlin na Prostějovsku či Olomoucku. Rostliny bez spojení se svým ekosystémem nemusí na novém místě přežít, pachatelům navíc hrozí až stotisícová pokuta.

Odborníci z regionálního pracoviště Olomoucko Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) zaznamenali odcizené rostliny například v oblasti Národní přírodní památky Za Hrnčířkou nedaleko obce Plumlov. „Po návštěvě lakotného skalničkáře zde zůstalo pět jamek v místech, kde dříve kvetly vzácné koniklece velkokvěté. Jelikož se jedná o zákonem chráněný druh, dopustil se zloděj přestupku proti Zákonu o ochraně přírody a krajiny a hrozí mu pokuta až sto tisíc korun. Pokud by se jednalo o právnickou či podnikající fyzickou osobu, pak by sankce mohla činit až dva miliony korun,“ uvedla Lenka Gillová z AOPK.

Úspěšný přesun vzácných rostlin z chráněné oblasti přitom podle botaničky není samozřejmý, spíše naopak. „Takto amatérsky vyryté koniklece dlouho radost na zahrádce dělat nebudou. Koniklec velkokvětý je druh, který ke svému přežití potřebuje symbiotickou houbu a velmi specifické nároky na stanoviště. Přesazení koniklece do půdy, kde tyto mykorhizní houby nerostou či pokud nejsou na novém stanovišti vhodné podmínky, zapříčiní jejich brzké odumření,“ konstatuje Lenka Gillová.

Jednu z nejcennějších rostlin tuzemské flory, křivatec český skalní, odcizili neznámí pachatelé také z lokality nedaleko Náměště na Hané. V České republice roste tento druh pouze na dvou místech a na Olomoucku má velmi omezenou populaci. „Jakýkoliv zásah může tedy vést k vyhynutí tohoto druhu na našem území. Alarmující je fakt, že k vyrýpávání cibulí křivatce dochází na lokalitě pravidelně a musí ho tedy provádět se situací obeznámené osoby, které o výskytu této rostliny na lokalitě ví. Bohužel tím přispívají k vymírání tohoto velmi vzácného druhu české i světové flory,“ mrzí pracovnici Agentury ochrany přírody a krajiny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Gillová

Štítky Příroda, rostliny, ochrana přírody, koniklece, krádež, AOPK, Prostějov, Olomouc, Olomoucký kraj, koniklec, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, okres Prostějov, křivatec, zahrada, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenechavci loupí v chráněných oblastech Olomouckého kraje. Z půdy vyrýpli koniklece i kriticky ohrožený křivatec  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.