Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Rakušan nepředpokládá extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny s milionem uprchlíků v Česku. Nynější počet zhruba 300 tisíc ukrajinských běženců neroste, někteří odjíždějí, uvedl ministr při dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru o strategii zvládání uprchlické vlny po ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

"Čísla nenasvědčují tomu, že by se situace měla výrazně změnit," řekl Rakušan. Bude ale záležet podle něho na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině. "Může to být klid před bouří," poznamenal ministr. Rakušan zdůraznil, že ačkoli do Česka přišla z Ukrajiny zhruba tři procenta jeho obyvatel, kriminalita nevzrostla.

České úřady podle něho nemají údaje o tom, kolik lidí se vrací na Ukrajinu, protože se Česká republika nachází uvnitř schengenského prostoru. Je třeba propojit informační systémy členských zemí Evropské unie, což by mělo být připraveno do měsíce, řekl Rakušan. Propojení systémů podle něho zlepší přehled o ukrajinských uprchlících a zamezí možnému zneužívání podpor, které jednotlivé unijní země nabízejí.

Česko podle Rakušana migrační vlnu v podobě 300 tisíc ukrajinských běženců zvládlo tak, že nejsou potřebná stanová městečka nebo ubytování v modulárních buňkách. "Lidé nespí na nádražích na lavičkách, lidé nespí v parcích," podotkl ministr. Zdravotní systém i sociální systém podle něho odolaly. K nouzovému stavu, který platí v Česku kvůli uprchlické krizi do konce května, Rakušan uvedl, že nyní by bylo předčasné rušit opatření, která vláda na jeho základě vydala. Debatu o případném dalším pokračování stavu nouze čeká v závěru příštího měsíce.

Problém je podle zástupců policie spojen jen s uprchlíky, které lze podle nich označit jako ukrajinské Romy. Měli by být ubytováni v zařízeních s péčí nevládních organizací, když ale tito lidé dostanou humanitární příspěvek, odejdou, uvedli zástupci policie. Jednu skupinu romských běženců tvoří podle Rakušana lidé s maďarskými pasy, a nemají tedy nárok na žádnou pomoc. Druhá skupina s ukrajinskými doklady chce podle něho společné ubytování. "Není úplně lehké nemovitosti sehnat," konstatoval.

O strategii zvládání migrace, kterou ve středu schválila vláda, Rakušan zopakoval, že se bude doplňovat podle připomínek. Vedle odborné shody chce nad dokumentem i shodu politickou. Výbor požádal vládu o další rozpracování strategických priorit, dokument "vzal na vědomí".

Místopředsedkyně Sněmovny za opoziční ANO Jana Mračková Vildumetzová se pozastavila nad tím, že poslanci neobdrželi materiál předem "Transparentní přístup by měl být takový, že bychom takové dokumenty mít měli," uvedla. Člen výboru Petr Sadovský (ANO) zase poukazoval na to, že v dokumentu chybí termíny pro plnění úkolů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sněmovna, migrace, boje, výbory, Vít Rakušan, Česko, uprchlík, ruská invaze na Ukrajinu, Starostové a nezávislí, vláda, Evropská unie, ANO 2011, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušan nepředpokládá extrémní scénář migrační vlny z Ukrajiny  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.