Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hřibovi došla trpělivost. Vyzval aktivisty, ať přestanou brát Pražany jako rukojmí

Pražský primátor Zdeněk Hřib vyzval aktivisty z hnutí Extinction Rebellion, aby ukončili svá protestní blokování dopravy. Do silnic si v hlavním městě v posledních dvou týdnech sedli i lehli už osmkrát.

„Radikální aktivismus těmto snahám jen škodí, protože odvádí pozornost od smysluplných projektů a inovací"

„Dnes jsem je vyzval, aby upustili od aktivit, které si berou Pražany za rukojmí. Nebezpečí jejich počínání se už projevilo, když zablokovali průjezd sanitce s pacientem,“ napsal v sobotu Zdeněk Hřib (Piráti) na Facebooku.

Aktivisté se snaží propagovat iniciativu 3 °C pro Ukrajinu, která po vládě požaduje, aby ve školách, kancelářích i komerčních prostorech omezila teplotu. „Je to naprosté minimum, co můžeme a musíme udělat k tomu, abychom přestali Putinovi financovat invazi na Ukrajinu a abychom se postupně zbavili závislosti na autoritářském režimu. V protestech budeme pokračovat, dokud Česká vláda na náš požadavek nepřistoupí,“ napsali na Facebooku.

Podle Hřiba ale město pro ekologii dělá dost. „Elektrifikujeme dopravu, sázíme stromy, pracujeme na projektech solární elektrárny, bioplynky nebo výroby tepla až pro 30 % Pražanů z čističky odpadních vod na principu tepelného čerpadla. Radikální aktivismus ale těmto snahám jen škodí, protože odvádí pozornost od smysluplných projektů a inovací," vysvětlil.

Řidiči aktivisty napadli pěstmi a kopanci

S protesty začali minulé pondělí na Vítězném náměstí, auta blokovali i na Nuselském mostě nebo před Úřadem vlády a naposledy řidiče naštvali v pátek na magistrále u Národního muzea. Ti při dvou blokádách neuhlídali svoje emoce a demonstranty fyzicky napadli kopanci a pěstmi. Ze silnice protestující vždy odesli policisté a hrozí jim pokuty.

Samozřejmě kdokoliv má možnost využívat zákonný institut veřejného shromáždění, které bude řádně předem ohlášené dle legislativních pravidel. Je však nutné při nich respektovat pokynů Policie České republiky a magistrátu," Hřib.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto koláž redakce

Štítky Zdeněk Hřib, praha, demonstrace, doprava, plyn, auta, Extinction Rebelion, projekt, Facebook, Vladimir Vladimirovič Putin, Česká pirátská strana, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, Vláda ČR, Národní muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Štrupl

Aktivista Hřib se zlobí na aktivisty, to je celkem legrační...

Pondělí, 11. dubna 2022, 08:13Odpovědět

Hřibovi došla trpělivost. Vyzval aktivisty, ať přestanou brát Pražany jako rukojmí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.