Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ukrajinci budou zadarmo jezdit brněnskou MHD

Lidé z Ukrajiny, kteří prchli ze země před válkou, dostanou možnost zdarma se vozit městskou hromadnou dopravou v Brně. Místo jízdenek se cestující z východoevropského státu prokáží v šalinách či autobusech vízem. Rozhodnutí, jež platí až do odvolání, schválilo vedení moravské metropole. 

Dopravní podnik města Brna (DPMB) uvedl, že opatření se vztahuje na všechny Ukrajince, kteří v posledních dnech hledají útočiště v České republice. V dopravních prostředcích postačí cestujícím z Ukrajiny mít vízum. Městský dopravce následně chystá uprchlíkům rozdat speciální průkazky. 

Ukrajinským občanům, na které se opatření vztahuje, umožníme cestovat bezplatně v brněnských zónách 100 a 101. Jihomoravský kraj řeší stejné opatření v regionální dopravě. Zdarma by tak měli možnost jezdit po celé jižní Moravě,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek s tím, že už v posledním týdnu pracovníci přepravní kontroly po cestujících ukrajinské národnosti jízdenku nevyžadovali. 

Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se jedná o další krok, jak pomoci lidem postiženým válkou. Město například zajišťuje utečencům stravu, ubytování nebo denní potřeby.  Rozhodnutí o tom, že Ukrajinci mají dopravu v Brně zadarmo, platí až od odvolání. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky Brno, Válka, Ukrajina, MHD, DPMB, Dopravní podnik města Brna, Jihomoravský kraj, Česko, Markéta Vaňková, ODS, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci budou zadarmo jezdit brněnskou MHD  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.