Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Inflaci navzdory. V brněnském centru se nájemné za pronájem kanceláří či kaváren zvyšovat nebude

V kavárnách, obchodech, kancelářích a dalších nebytových prostorech, které má ve správě městská část Brno-střed, se nebude zvyšovat nájemné za pronájem objektů. Záměr odsouhlasili radní i zastupitelé, kteří návrhu dali zelenou i přes rostoucí inflaci.

Schválený záměr radnice Brna-střed se týká letošního nájemného nebytových prostor za roky 2020 a 2021 pro nájemce komerčních nebytových prostor, které má městská část ve správě.Výše nájemného nebytových prostor každoročně podléhá úpravám podle průměrné výše inflace. Ta za loňský rok činí 3,8 procent za rok 2020 činila 3,2 procent.

Nájemci našich nebytových prostor jsou již od první epidemiologické vlny koronaviru na jaře 2020 ve velice obtížné situaci způsobené uzavřením nebo omezením provozu. Nyní k tomu přibyl i růst cen spojený se zvyšující se inflací a skokové zdražení cen energií. Chceme, aby centrum města zůstalo živé a aby stávající podniky přežily toto obtížné období. Zároveň si chceme udržet stabilní a ověřené nájemce,“ zdůvodnil hlavní motivy Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed. 

Odpuštění letošního navýšení nájemného o inflaci se dotkne celkem 390 nebytových prostor, například obchodů, provozoven služeb, kaváren, restaurací a dalších. „Za letošní rok odpustíme nájemcům nebytových prostor 3,46 milionu korun. V loňském roce jsme již schvalovali odklad navýšení nájmů o inflaci 3,2 %, nyní bychom chtěli prodloužit i toto prominutí o další rok, nájemci tedy ušetří celkem 5,6 milionu korun,“ dodal Roman Kotěra (ODS), místostarosta městské části Brno-střed, do jehož gesce spadají nebytové prostory, rozpočet a financování.

V loňském roce měli nájemci nebytových prostor také možnost požádat o 50% slevu. Z nájemného po dobu pěti měsíců. Městská část Brno-střed jim tak na nájemném prominula v součtu téměř 11 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kolektiv hub

Štítky Brno, Střed, Nájem, Nemovitosti, kavárna, inflace, městská část, Brno-střed, ODS, Vojtěch Mencl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inflaci navzdory. V brněnském centru se nájemné za pronájem kanceláří či kaváren zvyšovat nebude  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.