Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zásadní změny ve financích plánuje vláda zavést s účinností od ledna 2024

K účinnosti od 1. ledna 2024 cílí hlavní plánované změny ministerstvo financí. V dnes zveřejněném prohlášení vlády to vysvětluje potřebou předvídatelnosti kroků státu vůči občanům a podnikatelům. Vláda Petra Fialy (ODS) v dokumentu plánuje stanovit strop daňového zatížení či zpřísnit rozpočtová pravidla. Kabinet chce zrušit povinnost elektronicky evidovat tržby (EET), zvýšit limit pro povinnou registraci k DPH a limit pro paušální daň na dva miliony korun a snížit sociální pojištění na straně zaměstnavatelů o dva procentní body v případě konsolidovaných veřejných financí.

"Zásadní změny vyplývající z programového prohlášení budeme cílit na polovinu vládního mandátu. Účinnost k 1. lednu 2024 poskytne dostatečný prostor k jejich kvalitní přípravě a vydiskutování s jednotlivými hospodářskými sektory," uvádí dokument v preambuli kapitoly o veřejných financích.

Do ledna 2024 vláda slíbila upravit systém financování vysokých škol tak, aby více zohlednil kvalitní výuku a vzdělávání v profesně orientovaných studijních programech. Do konce roku 2024 plánuje legislativně ukotvit a víc zpřístupnit podpůrné pozice na školách.

S termínem od roku 2024 počítá vláda i v případě digitalizace správy v cestovním ruchu, který má snížit administrativní zátěž podnikatelů i obcí a zefektivnit výběr ubytovacích poplatků. Účinnost od roku 2024 má mít také novelizace zákona o služebním poměru bezpečnostních sborů a zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů.

S posledním rokem mandátu vlády počítá vláda pro slib navyšování výdajů na obranu v souladu s aliančními závazky, mají postupně růst tak, aby dosáhly úrovně dvou procent HDP v rozpočtu na rok 2025. Od roku 2025 slibuje vláda snížit administrativní zátěž a zefektivnit a zjednodušit pobytové řízení.

Nejpozději k 1. únoru 2025 má být dokončeno naplnění zákona o právu na digitální služby, tedy digitalizace služeb státu. "Do roku 2025 dokončíme digitalizaci resortu dopravy tak, aby občané mohli využívat on-line služeb spojených s dopravními agendami, jako je například vydání a výměna řidičského průkazu či zápisy změn v registru silničních vozidel," uvádí dokument v kapitole dopravy. Ta zmiňuje poslední rok mandátu také pro shrnující cíle výstavby. Do roku 2025 chce podle nich vláda rozšířit dálniční síť až o 200 kilometrů a modernizovat víc než 500 úrovňových křížení železničních tratí se silničními komunikacemi se zaměřením na nejrizikovější místa.

Shrnující cíl s termínem do roku 2025 udává programové prohlášení také pro podporu fotovoltaických zařízení. Stát jich hodlá do té doby podpořit na střechách minimálně sto tisíc.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky ČR, vláda, hospodářství, program, 2024, 2025, ODS, vláda Petra Fialy, EET, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zásadní změny ve financích plánuje vláda zavést s účinností od ledna 2024  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.