Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Náměstek MPSV přistoupil v kauze IT zakázek na dohodu o vině a trestu

Náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Jan Baláč (ČSSD), který čelí obvinění ze zneužití pravomoci a z pletich při zadání veřejné zakázky, uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Schválit ji ještě musí soud. Baláč vinu od začátku odmítal. Názor změnil poté, co ho policie navrhla začátkem července obžalovat. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz. V kauze jde o IT zakázku na výplatu sociálních dávek. Policie navrhla obžalovat dva lidi, státu podle ní hrozila škoda nejméně 555 milionů korun.

"Ano, je to tak. Byla uzavřena minulý týden," řekl serveru k dohodě o vině a trestu advokát Michael Bartončík, který náměstka pro ekonomiku a IT Baláče zastupuje. Podařilo se najít kompromis, podotkl. "Pan státní zástupce podal návrh k soudu a nyní čekáme, až svolá zasedání, ve kterém to bude projednáno," dodal. Média v minulosti informovala o tom, že druhým stíhaným úředníkem v tomto případu je šéf oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce Karel Macek.

Institut dohody o vině a trestu má zrychlit a zjednodušit trestní řízení. Obviněný musí slíbit, že se přizná k trestnému činu, na oplátku dostane mírnější trest. Za jakých podmínek Baláč dohodu s pražským vrchním státním zastupitelstvím, které případ dozoruje, uzavřel, Bartončík zatím nechtěl říct. "To bych nerad, dokud se k tomu nevyjádří soud," uvedl.

Kvůli systému pro vyplácení dávek zasahovala na MPSV policie v únoru 2020. Následně obvinila Baláče a Macka. Baláč poté médiím řekl, že při veřejných zakázkách úřadu vždy postupoval v souladu se zákonem a státu nezpůsobil žádnou škodu. Policie ho podle něj stíhá za "příliš manažerský přístup".

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) odmítla Baláčův případ dnes komentovat. "Neznám obsah té dohody (o vině a trestu), tak se k tomu nemohu vyjadřovat," uvedla šéfka resortu. Svého spolustraníka a podřízeného Baláče považuje za čestného člověka. Podotkla, že rozsudek ještě nepadl a že poté bude její úřad postupovat podle zákona o státní službě.

Server iROZHLAS.cz dříve uvedl, že Macek podle vyšetřovatelů nabízel úplatek nebo náhradní zakázky za to, že se firma DXC Technology (dříve Hewlett-Packard) stáhne z výběrového řízení. O věci poté údajně jednal i Baláč, a to s někdejším náměstkem na MPSV Robertem Baxou, který přešel právě do DXC. Možná škoda, kterou kriminalisté vyčíslili, odpovídá částce, o kterou byla nabídka DXC levnější než nabídka druhého uchazeče, firmy OKsystem.

Počítačový systém, jímž se řídí vyplácení sociálních dávek, vytvořil a spravuje OKsystem už od 90. let. Od roku 2017 mělo mít ministerstvo podle plánů systémy nové, dosud je ale nemá. Smlouvu s OKsystemem tak několikrát prodlužovalo. Za stav informačních systémů a závislost na jediném dodavateli sklízí MPSV dlouhodobě kritiku.

Po loňské policejní razii na ministerstvu označil premiér Andrej Babiš (ANO) situaci na MPSV za velký problém a chtěl po ministryni Maláčové vysvětlení. Maláčová se s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) tehdy shodla na tom, že policejní zásah není důvodem pro její odstoupení z funkce. Oba obviněné úředníky postavila mimo službu a Babiše požádala kvůli zajištění informačních systémů v gesci MPSV o svolání Bezpečnostní rady státu. Premiér k tomu ale neviděl důvod. Vzkázal, že Maláčová musí zvládnout systémy zajistit sama a že za ně nese odpovědnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČSSD

Štítky ČR, kriminalita, sociální, počítače, správa, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, policie, ČSSD, Jana Maláčová, Karel Macek, Andrej Babiš, OKsystem, Jan Hamáček, Hewlett-Packard, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek MPSV přistoupil v kauze IT zakázek na dohodu o vině a trestu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.