Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přehled nejdůležitějších změn – co nás čeká v roce 2015

Silvestrovské oslavy a novoroční kocovina jsou za námi, mnoho lidí si ještě prodloužilo volno páteční dovolenou. Pak víkend, ale od pondělí opět do plného pracovního procesu i v roce 2015. Jaký bude? Plný změn. Projděme si proto ty nejdůležitější...

DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY

Zjednodušení daňového systému v ČR se opět nekoná. Naopak. Ke dvěma sazbám DPH (základní 21 % a snížená 15 %) přibývá ještě jedna „supernízká“ sazba ve výši 10 %. Ta bude uplatňována na knihy, hudebniny, kojeneckou výživu, potraviny pro malé děti, radiofarmaka, očkovací látky, léky či potraviny pro výrobu bezlepkových potravin. Náklady spojené s administrativou daní však již teď brzdí optimismus na rychlý a výrazný pokles cen u obchodníků.

MINIMÁLNÍ MZDA

Minimální mzda od 1. ledna 2015 vzroste na 9.200 Kč měsíčně (hodinová mzda = 55 Kč/hod.). Tato změna představuje nárůst o 700 Kč. Ačkoliv vláda tento krok hodnotí jako solidaritu s nejhůře placenými zaměstnanci, některým z nich spíše zkomplikuje životní situaci – o negativních efektech zvýšení minimální mzdy si přečtěte zde.

POPLATKY U LÉKAŘE A V LÉKÁRNĚ

Jedna z mála věcí, která fungovala jako brzda přílišnému plýtvání v bezedné díře jménem české zdravotnictví, je zrušena. Tedy částečně. Třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárně jsou minulostí. Zachován byl pouze poplatek za návštěvu ambulance ve výši 90 Kč.

PORODNÉ

Legislativní úpravy se dotkly i porodného. Nejen že se bude nově vyplácet i na druhé dítě ve výši 10.000 Kč, ale zvýší se i počet potenciálních beneficientů. Již neplatí, že příjmy rodičů v posledním kalendářním čtvrtletí před porodem nesmí převýšit 2,4 násobek životního minima. V tomto  roce 2015 činí limit pro výplatu porodného 2,7 násobek životního minima.

SLEVY NA DANI

Vyšší slevu na dani si nově mohou uplatnit rodiny s dětmi. Namísto 1.117 Kč na každé dítě budou zvýhodněny vícečlenné rodiny – sleva na druhé dítě činí 1.317 Kč a na třetí a další pak 1.417 Kč.

Rodiče s dětmi si budou moci od daně odečíst i tzv. školkovné, tedy výdaje hradící docházku dětí do školky (bez výdajů na dopravu a stravu). Za rok 2014 činí možný odečet 8.500 Kč ročně, za rok 2015 se částka navýší o 9.200 Kč.
Sleva se vrátí i pracujícím důchodcům – vyjma slevy na poplatníka si budou moci nově odečíst 2.070 Kč měsíčně (tj. 24.840 Kč ročně).

Slevu na dani je možné získat u životního pojištění, pokud poplatník uzavře dodatek smlouvy, který jej zavazuje neprovádět výběry uložených peněz do 60 let. V opačném případě poplatník bude muset vrátit slevy na dani za posledních 10 let.

STAROBNÍ DŮCHODY

Starobní důchody čeká opětovně růst jako před rokem 2013, tedy o celou hodnotu inflace a třetinu tempa reálných mezd. V roce 2015 se hodnota měsíční penze zvýší zhruba o 205 Kč.

ŽIVNOSTNÍCI

Živnostníci se znovu stali terčem zostřené regulace. Od r. 2015 budou moci živnostníci uplatňovat paušál pouze v případě obratu do 2 mil. Kč ročně. Přitom 80 % paušál si budou moci uplatňovat podnikatelé v zemědělství a řemeslní živnostníci (max. do výše 1,6 mil. Kč), zbylí podnikatelé mohou uplatňovat 60 % paušál do výše 1,2 mil. Kč. Ostatní OSVČ (jako jsou nezávislá povolání, znalci, autoři, tlumočníci, atd.) uplatňují paušál 40 % v maximální výši 800 tisíc Kč ročně, pronajímatelé nemovitostí pak uplatňují paušál 30 % do výše 600 tisíc Kč ročně.

AUTOMOBILY

I majitelé automobilů se musí připravit na nová omezení. V prvé řadě změnu provozovatele automobilu bude možné učinit na jednom místě, registru místně příslušném prodávajícímu. Obě strany obchodu podávají společnou žádost, dostačující je přitom účast jednoho z nich, případně pověřené třetí osoby.

Nová je také existence tzv. vážných závad (pokud policisté detekují vážnou závadu, řidič ji musí do 30 dní odstranit a podstoupit STK) a tzv. nebezpečnou závadu (pokud policisté detekují nebezpečnou závadu, autu okamžitě propadá TK a je „nepojízdné

Autoři

Štítky peníze, daň z přidané hodnoty, minimální mzda, poplatky u lékaře, porodné, slevy na dani, silvestr, daň, jídlo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehled nejdůležitějších změn – co nás čeká v roce 2015  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.