Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jak šel čas. Výroky Andreje Babiše k Pandora Papers

Premiér Andrej Babiš (ANO) musí v období vrcholící kampaně vysvětlovat zjištění globálního novinářského projektu Pandora Papers, podle kterého přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Pojďme si zmapovat den po dni, jak se k celé kauze premiér vyjadřoval.

„No a je to tady. Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Tentokrát případem starým 12 let,“ byla první slova Andreje Babiše 3. října. Tehdy argumentoval tím, že v té době nebyl ještě v politice. „Neexistuje žádná kauza, kterou by na mě mohli vytáhnout za dobu, co jsem v politice. V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit, a ovlivnit tak české parlamentní volby. Je to před každými volbami stejné, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo,“ dodal ten samý den, co ho média poprvé konfrontovala se zjištěním, na které v Česku upozornil portál Investigace.cz.

Je to před každými volbami stejné...

„V tomto případě je jasné, že jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit, a ovlivnit tak české parlamentní volby,“ prohlásil Babiš také 3. října. Na dotaz ČTK ale neuvedl, koho přesně má na mysli. Poukázal opět mimo jiné na to, že jde o případ starý 12 let. „Je to před každými volbami stejné, vytáhnou něco z dávné minulosti, aby se pak ukázalo, že se nic nestalo,“ dodal.

Nepříliš přesvědčivý argument použil ten samý den v debatě volebních lídrů čtyř sněmovních stran na televizi CNN Prima News. Za informacemi podle něj stojí finančník Zdeněk Bakala. Novinářům z webu Investigace.cz a některých zahraničních médií, kteří se ho na reakci na svá zjištění tázali, prý dříve neodpověděl proto, že podle něj byli agresivní, a pokud s ním o tom chtěli mluvit, měli mu napsat. „Dokážu to lehce prokázat, že ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky,“ dodal v televizi Babiš.

O den později vše premiér komentoval slovy: „Je to předvolební kauza, žádný offshor nemám, nemám žádnou nemovitost a peníze byly vráceny,“ popisoval kauzu Babiš a dodal: „Samozřejmě politik si to nemůže dovolit, ale já jsem tu transakci dělal před 12 lety,“ uvedl.

Babiš v offshorovém schéma ještě loni

Babiš 4. října na dotaz České televize s tím, že tehdy ještě aktivní v politice nebyl. Podle serveru Investigace.cz premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni. V rozhovoru pro server tn.nova.cz Babiš připustil, že nemovitosti nyní pravděpodobně spadají do jím založených svěřenských fondů.

„Nechť to policie prověří, skončí to stejně jako dluhopisy,“ uvedl k oznámení o policejním prověřování Babiš 4. října v debatě na serveru iDNES.cz

O den později premiér řešil v médiích finanční stránku věci, kdy tvrdil že mu žádné peníze k vypořádání transakce, která proběhla v září 2009, nechyběly. „Na nákup v hodnotě 15 milionů eur jsem měl v té době na účtech k dispozici 19,5 milionu eur, které jsem v České republice řádně zdanil,“ řekl Babiš webu iROZHLAS.cz 5. října. Babiš poznamenal, že v auditorské zprávě byly pokryty jeho vybrané příjmy. Měl však k dispozici i jiné zdaněné finance, jež v auditu zohledněny nebyly.

V úterý se zároveň ohradil proti výrokům předsedy Pirátů Ivana Bartoše. „Považuji za skandální, že někdo si dovolí říct, že jsem pral nějaké peníze. Praní peněz pochází z trestné činnosti. Je nepřijatelné to, co opakují někteří politici jako pan Bartoš. Pokud s tím nepřestane, budu ho žalovat. Buď je nekompetentní, nebo tomu nerozumí,“ řekl Babiš. Předseda Pirátů Ivan Bartoš 5. října v tiskové zprávě uvedl, že Babiš „vypral téměř 400 milionů přes firmy v daňových rájích, aby si za to koupil nemovitosti na francouzské Riviéře“.

Podle serveru Investigace.cz v uniklých dokumentech figuruje přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, píše web. Neplánuje však zveřejnit kompletní seznam. „Zveřejňování osobních údajů soukromých osob podléhá v porovnání s politicky činnými osobami větší ochraně soukromí,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/AndrejBabis | Zdroj ČTK, CNN Prima News, iROZHLAS.cz,

Štítky Andrej Babiš, Panama Papers, Pandora Papers, nemovitost, volby, peníze, Francouzská riviéra, ANO 2011, Ivan Bartoš, Česko, volby do Poslanecké sněmovny PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak šel čas. Výroky Andreje Babiše k Pandora Papers  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.